Hopp til innhold

Stor mangel på togbilletter: – Vi skulle gjerne ha fylt alle setene

Det er få ledige billetter mellom Oslo, Trondheim og Bodø. Årsaken er at bare halvparten av seteplassene på togene er i bruk.

Nordlandsbanen- på Steinkjer togstasjon

MANGE LEDIGE SETER: På dette toget på Nordlandsbanen fredag kveld var det ingen ledige billetter. Her har toget en kort stopp på Steinkjer stasjon.

Foto: Rita Kleven

På lange togstrekninger selges nå bare annethvert sete på grunn av smittevernhensyn.

De som prøver å bestille en billett fra Bodø til Trondheim nå vil oppdage at alle avganger er markert som utsolgt den kommende uka.

Dette møter deg hvis du prøver å bestille bilett på Dovrebanen i tiden framover.

UTSOLGT: Dette synet vil møte alle som vil skaffe seg en billett fra Oslo til Trondheim i den kommende tiden. Neste ledige avgang er 10.august og koster 1219 kr.

Illustrasjon: Skjermdump

Også på Dovrebanen er det kamp om plassene. Inne i Vy-appen må man bla seg forbi 36 avganger før man finner en tilgjengelig billett fra Oslo til Trondheim. Den koster 1219 kr én vei.

– Vi beklager at alle ikke får reise med oss, og at vi ikke har nok billetter, sier Lena Angela Nesteby, kommersiell direktør i SJ.

Tomme seter

Det svenske selskapet SJ overtok ansvaret for syv banestrekninger i Norge fra 8. juni. To av strekningene er mellom Oslo og Trondheim, og Bodø og Trondheim.

Halvfulle tog Nordlandsbanen- smittevern korona

GOD PLASS: SJ har bare lov til å selge billetter på annenhvert sete.

Foto: Rita Kleven

– Mange vil feriere i Norge og bruke tog som fremkomstmiddel. Vi skulle gjerne hatt mer kapasitet. Slik at alle som har lyst til å reise hadde hatt mulighet til det, sier Nesteby.

Togpassasjer Elin Skei måtte vente flere dager før hun fikk plass på toget fra Bodø.

– Jeg er glad jeg fikk billett, sier hun da hun gikk av toget på stasjonen i Steinkjer.

Flere av de reisende er positive til at bare halvparten av setene på langdistansetogene kan selges.

– Jeg føler det er tryggere å ta tog enn fly. Du sitter ikke så tett på folk, mener Mari Woll. Hun og venninnen skal til Oslo og de bestilte billetter for en måned siden.

Linn Christin Aagedal og Mari Woll fikk plass

PÅ TUR TIL OSLO: Fra venstre Linn Christin Aagedal og Mari Woll. De kjøpte billett for en måned siden og fikk plass på avgangen på Nordlandsbanen.

Foto: Rita Kleven

Ønsker å sette på flere vogner

Det svenske jernbaneselskapet taper penger så lenge mange av setene er tomme.

– Det er krevende og vi skulle gjerne fylt alle setene og fått inntektene av det, sier direktør i SJ, Lena Angela Nesteby.

SJ er nå i dialog med Norske tog om å få satt på flere vogner på avgangene for å få større kapasitet.

Konduktør Thea Marie Vivang, SJ

TOMME TOG: Konduktør på Nordlandsbanen, Thea Marie Vivang, sier reisende ser ut til å være fornøyd over at det er bra med plass på toget.

Foto: Rita Kleven