Hopp til innhold

Fra mandag tar SJ Norge over sju togstrekninger for Vy

– Dette gjøres med skrekkblandet fryd, sier kommersiell direktør i selskapet.

SJ

SJU STREKNINGER: SJ Norge er vinner av persontrafikken på sju togstrekninger i Norge. De kommer til å kjøre de samme togene med det samme personalet som tidligere. Bildet er tatt ved Oslo S 17. juni i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I juni i fjor vant svenske SJ anbudet om å drive togtrafikken på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

Mandag 8. juni settes det hele i gang, og første tog går fra Røros til Hamar 04:19.

– Det er veldig spennende. Endelig skal vi komme i gang, sier Lena Angela Nesteby.

Hun er kommersiell direktør for SJ Norge og har selv vært med å skrive anbudet som vant over Vy og Go-Ahead.

– Skrekkblandet fryd

På mandag vil du fremdeles for det meste se Vy og NSB-tog. Det er ikke før utover høsten at SJ-logoen dukker opp på de sju strekningene.

– Det som er viktig å huske på er at det er en virksomhetsovertagelse, og at alt som blir dratt over til oss skjer natt til mandag. Vi får 99 tog, og får ikke omprofilert dette på en natt.

To tog har allerede blitt omprofilert. Det ene skal komme til Oslo S, der samferdselsminister, Knut Arild Hareide (KrF) står for den offisielle åpningen. Det andre til stasjonen i Trondheim, der ordfører Rita Ottervik (Ap) klipper snoren.

c6Sz7HY4bog

ENDELIG: – Det er to år med arbeid som endelig har kommet i havn, og vi kan se konkrete resultater av det vi har jobbet med, sier Kommersiell direktør for SJ Norge, Lena Angela Nesteby.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Heller ikke rutetabellene vil du merke endringer ved den første tiden. De viktigste endringene man ser på kort sikt er at de ansatte får nye uniformer, forteller Nesteby.

Det første halvannet året er SJ forpliktet til å kjøre samme rutetabell som tidligere. Først fra desember 2021 kan det gjøres endringer på dette.

– I Trondheimsregionen vil det bli oftere tog i helgene, og senere og tidligere avganger. Så kjører vi mere på Dovrebanen, sier Nesteby.

– Dette gjøres med skrekkblandet fryd, fordi det er en annen operatør som har drevet disse strekningene i mange år, og som har gjort det godt, fortsetter hun.

Delte meninger i transportkomiteen

I transportkomiteen på Stortinget er det delte meninger om hvor bra dette vil bli. Men nestleder Jon Gunnes (V) har stor tro på at dette vil bli bra for passasjerene.

– Slik SJ har skissert hvordan de skal gjøre dette med lengre togsett, flere togavganger og et bedre tilbud til passasjerene enn i dag så tror jeg dette kommer til å gå veldig bra, sier Gunnes.

Jon Gunnes (V), nestleder Transportkomiteen, Stortinget

BRA FOR PASSASJERENE: Nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Jon Gunnes (V), tror dette vil bli bra for passasjerene.

Foto: Erland Knutsen

Han er overbevist om at det er riktig å legge denne type transport ut på anbud og viser til at statens sparer store summer på dette.

SVs Arne Nævra sitter i samme komite og er totalt uenig i denne type anbudspolitikk. Dette har hele tiden SV vært imot. De vil ifølge Nævra ha norske tog på norske skinner.

– Men når det først har blitt så galt så er jeg glad det var svenske SJ som fikk en del av strekningen og ikke selskap fra f.eks. England, sier Nævra.

Han tror likevel de som er ansatt innen denne sektoren må løpe bare fortere og fortere i tida framover fordi presset på lønns- og arbeidsvilkårene bare blir større.

– Risikerer press på lønns- og arbeidsvilkår

Forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Ringdal mener systemet, hvor man fører offentlig kapital over i private selskaper, splitter norsk jernbane.

– Spesielt nå så merker vi som et resultat av koronakrisen, at det ikke er økonomi i disse anbudene, og at staten må inn med ekstra midler. De har bevilga over en milliard kroner inn i anbudene. Så vi mener jo at dette er feilpolitikk.

Rolf Ringdal, forbundsleder Norsk Lokomotivmannsforbund.

BEKYMRET: – Om økonomien ikke holder i disse anbudene så vil man jo merke enda dyrere billetter og kanskje et dårligere tilbud, og vi vil risikere et press på lønns - og arbeidsvilkår, sier Ringdal.

Foto: Roy Pettersen / NRK

SJ Norge skal kjøre med titalls millioner mindre enn det man kjører med i dag. Dette bekymrer Ringdal.

– Når de da skal kjøre med mindre inntekter igjen så må de jo enten selge mange flere billetter, dyrere billetter - eller så må de begynne å gå løs på lønns og arbeidsvilkår til de ansatte.

Til dette svarer Nesteby at det kommer til å bli flere togavganger og flere reisende. Dette på grunn av den generelle veksten i befolkningen og fordi miljøperspektivet vil gi tog et stort potensial fremover.

– Lønns- og arbeidsvilkårene er regulert i den kontrakten vi har med direktoratet, så det er ikke noe vi kan endre på, sier Nesteby.

Stoler på SJ

Ringdal forteller at han ikke har negative følelser ovenfor SJ. Han sier de samarbeider godt, og har trua på at de, som en erfaren jernbanebedrift, vil få til dette.

– SJ er nok ikke den verste som kunne fått dette anbudet, når man først ødelegger norsk jernbane med å dele opp NSB i småbiter, sier han.

SJ vant anbudet om å drive togtrafikken på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

KJØRER ALLEREDE I NORGE: SJ Norge er et datterselskap av Sveriges største persontrafikkoperatør SJ. Selskapet opererer allerede i dag i Norge, og driver togtilbudet mellom Stockholm og Narvik og Stockholm og Oslo. SJ er heleid av den svenske stat.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix