NRK Meny
Normal

Sjef blant de sveitsiske alpene

Denne uka tok Guri Hetland over som sjef for de sveitsiske langrennsløperne.

Guri Hetland

Guri Hetland stortrives i jobben som landslagssjef i Sveits.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Guri Hetland stortrives med toppturer i Sveits og med krevende utfordringer. Denne uka skrev 36-åringen historie med å bli den første norske kvinnelige landslagssjefen i en vinteridrett.

– Jeg brenner for langrenn og liker å jobbe med utøvere, så jeg ser dette som en kjempemulighet, sier hun da NRK treffer henne blant de sveitsiske alpene.

Utøverne er godt fornøyd


Meråker-jenta har gått verdenscup for Norge og har den høyeste trenerutdannelsen til Olympiatoppen. I helga hadde hun sin første treningsøkt med det sveitsiske langrennslandslaget som plutselig fikk ei norsk jente som sjef.

Toni Livers

Toni Livers

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Jeg mener det er en svært god løsning for oss. Guri er en super trener og har en super personlighet. Hele laget er glad for å samarbeide med henne, sier Toni Livers.

En strålende fin oktoberdag trener Toni Livers og Seraina Miscol fra det sveitsiske landslaget på rulleski på asfaltveier som strekker seg gjennom det sveitsiske fjellandskapet. Guri Hetland er med som aktiv trener, og utøverne er så langt svært godt forhøyd med sin nye sjef.

.

Seraina Miscol

Seraina Miscol

Foto: Tore Linnerud / NRK

– For meg har det vært kjempebra, mye endret seg da jeg fikk Guri som trener. Det ga meg ny motivasjon til å stå på, sier Seraina Miscol.

Oppblomstring for langrenn


Davos er for nordmenn best kjent for skøyter, alpine sportsgrener og den årlige økonomikongressen. Men det er også her landets beste langrennsløpere bor. Nå tar Guri Hetland over et landslag med små ressurser i forhold til det norske, men den nye sportssjefen merker en økende langrennsinteresse i alpelandet.

Guri Hetland

Guri Hetland

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Langrenn i Sveits har hatt en veldig oppblomstring etter at Dario Cologna begynt å gå virkelig fort. Etter OL-gullet hans i fjor så er det nærmest litt langrennsfeber her også, sier den ferske landslagssjefen.

Sveits har lange tradisjoner med å hente trenere, smørere og ledere fra Norge, men at de denne gang valgte en kvinne kom overraskende på mange.

Kjønns-konservativt


Guri Hetland blir sjef i et av Europas mest konservative land hvor kvinnene først fikk stemmerett i 1971, og i enkelte distrikter enda senere. I Sveits er det fortsatt vanlig at kvinnene er hjemmeværende og at de valgte kvinnelig langrennssjef var en sensasjon.

– Jeg ble ganske overrasket da jeg fikk spørsmålet, men for meg er ikke kjønn noe tema, sier hun.

Guri Hetland

De sveitsiske langrennsløperne er godt fornøyd med sin nye sjef.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal