Grevling dreper katter i boligstrøk

På Stjørdal er nabolaget skremt etter at to katter er tatt av grevling.

Grevling

Grevlingen er et myteomspunnet dyr, som hovedsakelig er aktiv om natten.

Foto: Chris P. / Creative Commons

I løpet av kort tid har en beboer i Stokkhaugan i Stjørdal mistet to katter til grevling. Det skriver Stjørdalens Blad.

– Jeg åpnet døra i bare trusa og stirret rett i rovdyrkjeften. Grevlingen hadde katta. Jeg løp inn for å kle på meg og ut og prøve å redde Felix, men da var det for sent. Det var uhyggelig, forteller mannen til Stjørdalens Blad.

Han kan fortelle at nabolaget er skremt, og at de har kontaktet kommunen for hjelp.

– Urbane dyr

Skog- og utmarksrådgiver i Stjørdal kommune, Stian Almestad, forteller at han ikke har vært i kontakt med de det gjelder, men at det uansett ikke er noe kommunen kan gjøre med problemet.

– Kommunen har ikke noe plikt til å gjøre noe med grevlingproblemet, men vi kan hjelpe dem med å komme i kontakt med en jeger, sier Almestad.

Stian Almestad

Skog- og utmarksrådgiver i Stjørdal kommune, Stian Almestad, forteller at det ikke er uvanlig med grevling i boligområder.

Foto: Stjørdal kommune

Han forteller at det rett som det er dukker opp grevlingproblemer og at det ikke er uvanlig med grevling i boligstrøk.

– Grevlinger er ganske urbane dyr, sier han.

Jakttid på grevling

I forskriften om felling av viltarter som gjør skade står det at det er lov å felle grevling uten særskilt tillatelse hele året «hvis grevlingen gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på en eller flere av følgende verdier: Hus, hage, åker, plante- eller frøkultur, aktivt drevne egg- og dunvær, pelsdyrfarm, fjørfeoppdrett eller viltoppdrett».

Om problemene til nabolaget på Stjørdal går under forskriften blir en skjønnsmessig vurdering, ifølge Almestad.

– Men når grevlingen tar kjæledyr vil jeg si det er en grunn som gir de rett til å ta de ut etter forskriften. I tillegg er det jakttid på grevling nå, så det er ikke noe problem å felle grevlingen, sier han.

– Folk er skremte

Beboeren som mistet katten sin, forteller til Stjørdalens Blad at mange i nabolaget er skremt når de går på jobb om morgenen.

– For å komme på arbeid om morgenen må folk gå igjennom en trang passasje på baksiden av husene. Folk er skremte. Ingen vil være trengt opp i et hjørne og møte et av disse dyrene, sier han.

– Vi har en katt igjen. Den håper vi berger, men føler oss slett ikke sikre. Det går ikke an å holde katten inne heller.