NRK Meny
Normal

Gjennombrudd på Åsgard

Ny bore- og brønnteknologi skal ha blitt testet ut med gode resultater ved Åsgard-feltet utenfor Trøndelagskysten.

Åsgard A
Foto: Øyvind Hagen/ StatoilHydro / Øyvind Hagen

Teknologien er utviklet av StatoilHydro og FMC Technologies for å få opp mer olje fra undervannsinstallasjoner. Det nye utstyret gjør det mulig å gjenbruke gamle brønner på en mye enklere og billigere måte enn tidligere, skriver StatoilHydro på sine nettsider.

Bestiller ny type oljerigg

– Nå ser vi resultatet av 4-5 års teknologiutvikling i selskapet, sier leder for undergrunnsteknologi i StatoilHydro, Øystein Arvid Håland. Han anslår at boreoperasjonen vil gi ekstra olje verd om lag 1,4 milliarder kroner med dagens pris, bare fra Åsgard-feltet.

Ved Åsgard ble det brukt en vanlig oljerigg, men ifølge Håland vil teknologien gi enda bedre resultater med en spesialbygd rigg. Selskapet jobber for å finne noen til å bygge riggen, som kan være på plass i 2012-2013.

– Den nye løsningen vil effektivisere denne type operasjoner vesentlig ved arbeid i havbunnsbrønner, og gir oss mulighet til å ta ut olje vi ellers ikke ville tatt ut, sier Håland.

I tillegg til å hente opp mer olje fra gamle felt mener StatoilHydro det vil være mulig å utvinne marginale felt, øke brønners levetid, gi mer inntekt per brønn, gi mer effektive operasjoner og sørge for mindre håndtering av tungt utstyr.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.