Hopp til innhold

Babyteater gir ny kunnskap om små barn

En doktorgrad om babyteater gir ny kunnskap om små barn. Kunnskapen kan få betydning for hvordan man skal unngå at barn og ungdom faller ut av skolen.

Barneteater

Små barn i alderen 0–3 år stimuleres og får et push i utviklinga når de er med på babyteater som dette, viser doktorgrad om babyteater.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Scenen kryr av små barn. To dansere er med, og rundt dem er det telt, leker og en koffert med sko. Hele tida skjer det noe.

Blant smårollingene står Lise Hovik som har tatt doktorgrad om babyteater. Hun har studert barn i alderen 0–3 år.

Sterk respons

Spesielt har hun sett nærmere på hvordan små barn reagerer og uttrykker seg gjennom kroppen.

– Det har vært kjempespennende. Ofte er det sterkere respons fra de aller minste enn dem som er eldre. De blir lettere begeistret og har lyst til å delta. At også små barn får lov til å bidra selv er viktig, mener Hovik.

Høgskolelektor og stipendiat Lise Hovik ved Dronning Mauds Minne.

Høgskolelektor og stipendiat Lise Hovik har skrevet doktorgrad om babyteater.

Foto: Høgskolen for barnehagelærerutdanninga

Stimuleres

– Hvordan tror du dette virker på små barn?

– Den utviklinga de er i får et push. De trenger innspill og her får de sanselige impulser som kan stimulere dem i leken, sier Hovik.

Hun sier små barn er som de voksne.

– Noen vil delta andre er mer betraktende og vil se på. Men barn er mer spontane.

Pionerarbeid

– Dette er nybrottsarbeid og det er kunstnerisk forskning som tradisjonelt ikke har hatt stor plass, sier førsteamanuensis innen kunstfagdidaktikk på NTNU og dansekunstner, Tone Pernille Østern.

Hun mener forskninga er viktig av flere grunner.

– Vi vet at barn kan kjede seg på skolen, og det er veldig stort frafall når elever skal over i videregående skole. For meg er det ikke vanskelig å forstå. Man fokuserer ensidig på ett aspekt av mennesket, nemlig det teoretiske og stillesittende. Men alt må stimuleres og brukes for å oppleve glede ved læringa. Det skal være gøy å lære, sier Østern.

Barneteater

En ny doktorgrad om babyteater er nybrottsarbeid, mener førsteamanuensis på NTNU og dansekunstner Tone Pernille Østern til høyre på bildet.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Norge i tet

– Hvor mange slike tilbud for barn er det?

Det er jo ikke så mange, og det er rett og slett veldig lite scenekunst for de aller minste, sier Lise Hovik, som er ferdig med sin doktorgrad-avhandling om babyteater.

Hun sier at Norge er i tet når det gjelder denne typen scenekunst for de aller minste. Også fordi dette er et satsingsområde i Norsk kulturråd, som gir støtte til tiltak for barn og unge i alderen 0–25 år.