Hopp til innhold

Gigamaskin for kroppsdeler i mikrostørrelse

Et av verdens mest avanserte MR-laboratorier åpnet i Trondheim i dag. Selv om MR-maskinen er stor, er den laget for å ta bilder av de minste delene av kroppen.

MR-laboratorium

NTNU og St. Olavs hospital har nå en av verdens beste MR-laboratorier.

Foto: NTNU

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

MR-maskinene som finnes i dag brukes til å ta bilder av store deler av kroppen. Måten den fungerer på er at man blir sendt inn i en trommel, der magneter brukes til å ta bilde av innsiden av kroppen. Maskinen som nå er utviklet er omtrent like stor i størrelse, men er laget for å se på for eksempel celler eller biopsier av kreftsvulster.

– Dette er en mye sterkere magnet (Enn den vanlige MR-maskiner har, journ.anm). Her må man ta prøver ut av kroppen og putte de inn i maskina. Det er ikke en vanlig trommel som man kan kjøre en pasient inni, forteller professor på NTNU, Ingrid Gribbestad.

Av utenlandsk interesse

Maskinen og laboratoriet er utviklet av NTNU i samarbeid med St. Olavs hospital. På den offisielle åpningen av i dag tok forskere fra både USA, England, Frankrike og Tyskland turen til sykehuset for å se på den nye maskinen.

– Vi har fått en forsknings-lab som er unik i Europa, kanskje også i verden. Det gjør at vi ligger i front og er attraktiv som samarbeidspartner for utenlandske universiteter. Forhåpentligvis også for de beste i verden når det kommer til å utvikle nye metoder for pasientdiagnostikk, sier Gribbestad.

Kan gi bedre kreftbehandling

– Vi kan se på fingeravtrykket til cellene sin aktivitet. Hvis du har en kreftsvulst så vil den ha et fingeravtrykk, likt som fingeravtrykkene vi avgir, og disse vil vi se. Vi tror denne typen metode vil bli viktig i å bedre diagnostikk av sykdommer i fremtiden, forteller professoren.

Med maskinen vil det bli mulig å se på prøvene ned i et molekylært nivå. Gribbestad håper at metoden kan gi et mer detaljert bilde av kreftsvulster.

– Man kan få et mer detaljert bilde av den enkeltes kreftsvulst, slik at man kan få en enda mer optimal behandling av hver enkelt svulst.

Verdensledende

– Nå må vi vise at vi var verdt pengene for investorene, ler en tydelig stolt professor.

Hun håper at metoden skal bli en del av rutinemessige kontroller.

– Vi håper at i løpet av to-fem år så er denne metoden etablert i som en rutinemetode for enkelte sykdommer.