NRK Meny
Normal

Freder flere hunngauper

Miljøverndepartementet freder seks hunngauper som det egentlig skulle vært åpnet jakt på fra mandag.

Gaupe i Namskogan Familiepark

Miljøverndepartementet overprøver rovviltnemda, og vil ha flere hunngapuer i live etter jakta.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Mandag starter gaupejakta i Midt-Norge, og i år kan jegerne skyte 55 dyr i regionen. Men Miljøverndepartementet har gjort om seks av gaupelisensene fra hunn- til hanndyr.

Dermed blir rovviltnnedmda i Midt-Norge overprøvd for andre år på rad. Rovviltansvarlig i Nord-Trøndelag Bondelag, Trine Hasvang Vaag sier til Namdals-Avisa at rovviltnemda bør trekke seg fordi den stadig blir overkjørt av departementet og direktoratet.

Finmasket kart

Rovviltnemnda har delt opp Midt-Norge i mange små regioner i forbindelse med gaupejakta. Det gjør de for å gjøre jakta mer konkret i forhold til hvor konfliktene og gaupestammen er størst. Både naturvernforbundet og DN har protestert mot at det skytes for mange hunndyr. Dette provoserer lederen i rovviltnemnda, Torill Melheim Strand.

- De har ikke gått i mot totalkvoten vår. Men det kan hende vi må gå i retning av større områder, selv om det betyr en mindre presis avskyting.

Gaupebråk i indre Namdalen

Det er i Nord-Trøndelag kvoten er størst. Her kan det skytes 37 gauper.

- Det er særlig reindriften som har merket den økte gaupebestanden. Det er vanskelig å plukke ut områder, men særlig Namdalen, Fosen og Selbu har merket gaupa, sier hun.

Torill Melheim Strand mener gaupa er i rask framgang. Nå vil nemnda dempe rovdyrpresset totalt sett i indre deler av Namdalen, hvor konfliktene rundt gaupa er størst.

- Vi har hatt en sterk vekst i gaupestammen over flere år. Målet vårt er at vi skal ha 12 familiegrupper i vår region. I fjor var vi oppe i 26 og en halv. Da må vi ha en høy kvote, skal vi nå ned mot 12 familiegrupper.