NRK Meny
Normal

Freder flere hunngauper

Miljøverndepartementet freder seks hunngauper som det egentlig skulle vært åpnet jakt på fra mandag.

Gaupe i Namskogan Familiepark

Miljøverndepartementet overprøver rovviltnemda, og vil ha flere hunngapuer i live etter jakta.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Mandag starter gaupejakta i Midt-Norge, og i år kan jegerne skyte 55 dyr i regionen. Men Miljøverndepartementet har gjort om seks av gaupelisensene fra hunn- til hanndyr.

Dermed blir rovviltnnedmda i Midt-Norge overprøvd for andre år på rad. Rovviltansvarlig i Nord-Trøndelag Bondelag, Trine Hasvang Vaag sier til Namdals-Avisa at rovviltnemda bør trekke seg fordi den stadig blir overkjørt av departementet og direktoratet.

Finmasket kart

Rovviltnemnda har delt opp Midt-Norge i mange små regioner i forbindelse med gaupejakta. Det gjør de for å gjøre jakta mer konkret i forhold til hvor konfliktene og gaupestammen er størst. Både naturvernforbundet og DN har protestert mot at det skytes for mange hunndyr. Dette provoserer lederen i rovviltnemnda, Torill Melheim Strand.

- De har ikke gått i mot totalkvoten vår. Men det kan hende vi må gå i retning av større områder, selv om det betyr en mindre presis avskyting.

Gaupebråk i indre Namdalen

Det er i Nord-Trøndelag kvoten er størst. Her kan det skytes 37 gauper.

- Det er særlig reindriften som har merket den økte gaupebestanden. Det er vanskelig å plukke ut områder, men særlig Namdalen, Fosen og Selbu har merket gaupa, sier hun.

Torill Melheim Strand mener gaupa er i rask framgang. Nå vil nemnda dempe rovdyrpresset totalt sett i indre deler av Namdalen, hvor konfliktene rundt gaupa er størst.

- Vi har hatt en sterk vekst i gaupestammen over flere år. Målet vårt er at vi skal ha 12 familiegrupper i vår region. I fjor var vi oppe i 26 og en halv. Da må vi ha en høy kvote, skal vi nå ned mot 12 familiegrupper.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.