NRK Meny
Normal

Frafallet koster 5 milliarder

Frafallet i den videregående skolen i Norge, koster landet fem milliarder kroner for hvert årskull.

Skole

En av tre elever faller ut av den videregående skolen i Norge.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no

Det kommer fram i beregninger som forsker Torberg Falch ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim har gjort.

Les også:

20.000 fullfører ikke

– Hver tredje elev fullfører ikke videregående skole i Norge, og det betyr ca. 20.000 elever hvert eneste skoleår, sier Falch.

Torberg Falch

Forsker Torberg Falch.

Foto: NTNU

Hans beregninger er at hver av disse elevene som ikke fullfører videregående vil koste samfunnet nærmere 900.000 kroner i løpet av livet.

– Tallene er beregnet ut fra at disse elevene uten høyere utdanning ikke vil få så godt betalte jobber. Dermed blir det mindre skatteinntekter til stat og kommune. I tillegg havner mange av disse elevene på trygd i løpet av livet, og det betyr økte kostnader for staten, sier Torberg Falch til NRK.

Les også:

Regjeringen med "Ny Giv"

Også regjeringen satser nå på å gjøre noe for å stoppe frafallet i den videregående skolen. I høst ble kampanjen "Ny Giv" lansert, der målet er å få flere til å fullføre videregående skole. Kampanjen varer fram til 2013.

Statsminister Jens Stoltenberg i Cancun

Jens Stoltenberg satser på 'Ny Giv'.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Vi vet at de som ikke fullfører videregående opplæring i større grad enn andre ungdommer sliter med å skaffe seg jobb. Det er få jobber igjen som ikke krever at du kan bruke et dataprogram, forstår engelsk eller kan regne. Derfor er kampen mot frafall så viktig, sa statsminister Jens Stoltenberg da kampanjen startet i høst.

I 2010 vil det blant annet bli brukt 225 millioner kroner til styrking av lærlingtilskuddet og oppfølging av svake elever i Vg1.

Setter inn tiltak

Flere fylkeskommuner har jobbet lenge med forskjellige tiltak for å få flere gjennom den videregående skolen. Nord-Trøndelag er ett av fylkene hvor det nå jobbes med tettere individuell oppfølging av den enkelte elev gjennom prosjektet "Flere gjennom".

Det har ført til at tallet på elever som ikke fullfører videregående, er blitt litt lavere. Likevel koster frafallet i den videregående skolen i Nord-Trøndelag ca. 180 millioner kroner hvert eneste år.

Men forsker Torberg Falch mener det ikke er nok med tettere oppfølging.

Pengepremier til elevene

– Nei, jeg mener det må andre virkemidler til. Kanskje skal vi belønne ungdommene med en pengepremie hvis de fullfører, og får seg en utdanning?

– Vi kan også se på muligheten av å dele inn den videregående opplæringen i to deler. Der elevene først går to år, for deretter å ta en pause, før de igjen fullfører utdanningen når de er mer motiverte for å gjøre det, sier Falch.