NRK Meny
Normal

Venter fortsatt kraftig vind i brannområdet

Det er kommer fortsatt til å blåse kraftig i Flatanger. Og det er ingen utsikter til nedbør.

Brann Flatanger

Det er kraftig vind i brannområdet i Flatanger. Det kommer fortsatt til å blåse i området.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Tirsdag er det ventet sørøst sterk kuling, men det kan blåse opp til liten storm av og til, sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Vervarslinga på Vestlandet til NRK.

Sent tirsdag kveld er det ventet at vinden minker litt, men det kommer fortsatt til å blåse kraftig.

– Nokså sent i kveld blir det stiv og periodevis sterk kuling.

– Ekstreme værforhold

Tirsdag var det en periode for mye vind til at helikoptrene kunne bidra i slukningsarbeidet av den omfattende brannen i Flatanger, bekrefter Hovedredningssentralen.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier at det nesten ikke har kommet nedbør i området på én måned, han beskriver værforholdene som ekstreme.

Kuling på onsdag

Ifølge Aslaug Skålevik Valved skal vinden minke litt gjennom natten, før den tar seg opp igjen onsdag formiddag. Da kan det igjen bli stiv og sterk kuling fra sørøst.

Det er ikke utsikter til at det kommer nedbør denne uken, og det er sendt ut OBS-varsel om lokalt stor skogbrannfare i Trøndelag.

– Vi har diskutert at vi skal utvide det til både gress- lyng og skogbrannfare fordi det er så tørt. Det er veldig stor fare for flere branner hvis folk ikke er forsiktige, sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Forbyr bruk av åpen ild

Tirsdag ble det utstedt forbud mot bruk av åpen ild utendørs i kommunene Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan.

Årsaken er den store brannfaren. Forbudet er hjemlet i Brannvernloven og gjelder inntil videre, skriver Johan Uthus, brannsjef i Fosen Brann og Redningstjeneste IKS, i en pressemelding.

Det er sendt ut lignende forbud i Midtre Gauldal, Melhus og Meldal.