NRK Meny
Normal

Forberedt på at streik vil vare lenge

Streiken blant ansatte i fagbevegelsen ble trappet opp onsdag. – Vi er forberedt på nye opptrappinger og at streiken kan bli langvarig, sier regionkontorlederen i Handel og Kontor i Midt-Norge.

Frøydis Elnan, regionkontorleder Handel og Kontor

MENER STREIKEN ER NØDVENDIG: Regionkontorleder Frøydis Elnan i Handel og Kontor i Midt-Norge.

Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK

Ansatte i fagbevegelsen har vært i streik siden 14. november. Etter at streiken ble trappet opp onsdag er 296 ansatte i fagbevegelsen tatt ut i streik.

HK-medlemmer i flere forbund er berørt av streiken over hele landet. I Trøndelag og Møre og Romsdal streiker foreløpig fem ansatte.

– Streik er nødvendig

Trude Tinnlund, LO-sekretær, utenfor inngangen til LO-huset.

KOM MED NYTT TILBUD: Styreleder Trude Tinnlund i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening kom med et nytt tilbud til streikende tirsdag. Onsdag ble streiken trappet opp.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Dette er en spesiell streik. Ansatte i fagbevegelsen har aldri streiket tidligere, men streiken er absolutt nødvendig, sier Frøydis Elnan, regionkontorleder i Handel og Kontor region Midt-Norge.

Hun mener ansatte i fagbevegelsen er lojale arbeidstakere. Men de kan ikke godta at de som forhandler ikke får nødvendig innsyn i lønnsopplysninger, slik at de kan føre reelle forhandlinger.

Tallkrangel

Handel og Kontor mener deres ansatte i fagforbundene tjener dårligere enn sammenlignbare grupper. Og hovedårsaken til streiken er uenighet om statistikk og tallgrunnlag.

Motparten Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, AAF, tilbakeviser at de ikke har gitt innsyn i lønnsopplysninger.

forbundsleder

HAR TATT UT ANSATTE I STREIK: Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, vil ha bedre innsyn i lønnsstatistikk.

Foto: Handel og Kontor

– Det er ikke riktig at vi har holdt informasjon eller lønnsstatistikk tilbake. Et partssammensatt statistikkutvalg står omforent bak en rapport som Handel og Kontor har valgt å legge til side, sa nylig styreleder i AAF, Trude Tinnlund til
NTB.

Hun medgir at statistikkgrunnlaget kunne vært bedre. Det går fram i ei pressemelding fra AAF tirsdag, da det ble gjort nye forsøk på å komme arbeidstakerne i møte med et nytt tilbud.

– Tilbudet ligger etter våre beregninger under rammen fra frontfaget, sier forbundsleder i Handel og kontor, Trine Lise Sundnes til NTB.

Flere kan bli tatt ut i streik

Handel og Kontor organiserer streiken og ansatte som streiker er fra Fagforbundet, Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, EL & IT-forbundet, Norsk Sjømannsforbund og FLT, Forbundet for Ledelse og Teknikk.

– Vi har ikke noe ønske om å streike. I Trondheim er det mange ansatte i fagbevegelsen og vi er forberedt på nye opptrappinger i streiken, sier regionkontorleder i Handel og Kontor region Midt-Norge, Frøydis Elnan.

NRK/NTB

Karianne Hansen Heien (til høyre) streiker sammen med flere kolleger i Fagforbundet

STREIK OVER HELE LANDET: De er ansatt i Fagforbundet i Oslo og er i streik.