Hopp til innhold

Flere og flere unge vil studere havbruk og landbruk

Oppdrettsnæringen blomstrer på kysten, og det merkes også på Val videregående skole i Nærøy. For aldri før har så mange ungdommer ønsket seg nettopp til denne skolen.

Oppdrettsnæring

Mange ungdommer ønsker nå å utdanne seg til jobber innenfor oppdrettsnæringen.

Foto: Val videregående skole

Oppdrettsnæring

Oppdrettsnæringen i Ytre Namdal håper å skape 1000 nye arbeidsplasser i framtida.

Foto: Val videregående skole

Val videregående skole ligger perfekt til ved Folla, og har i mange år nå gjort det svært godt med sin akvakulturlinje. Nå viser årets søkertall at det aldri har vært så populært å studere akvakultur og landbruk ved skolen

120 søkere

For ferske tall viser at 120 elever ønsker seg inn på de 60 plassene skolen har å tilby.

– Det er overraskende gode søkertall, og vi er både glade og takknemlige for den fine økningen, sier rektor ved skolen, Kjartan Åsebø til NRK.

Hele oppdrettsnæringa sliter med luseproblematikken, og er midt inne i en stor snuoperasjon . Kjemikalier virker ikke like godt lenger og belastninga på miljøet blir verre og verre jo mer man må ta i for å knekke lusa. Dette er viktig også for Fredrik Dahle Klocke fra Flatanger som går tredje året på akvakulturlinja.

– Fantastisk skole

– Val er en fantastisk skole, og vi får veldig mye bakgrunnskunnskap og teori om det vi skal jobbe med senere. Spesielt om luseproblemene som oppdrettsnæringen sliter med. Nå bruker vi en ny spyler på fisken og bruker ferskvann. Vi ser også at mange bruker varmt vann og sjøvann for å bli kvitt lusa, sier Dahle Klocke.

Men skolen kan også tilby undervisning i landbruksfag, og Anja Åsen fra Lierne skjønner godt at mange ungdommer vil til den videregående skolen i Nærøy.

– Dette er en kjempebra skole og annerledes enn andre videregående skoler. De ser mer helheten og lærer oss å gå i dybden. Jeg er ikke overrasket over de gode søkertallene, sier hun.

1000 nye arbeidsplasser

Rektor Kjartan Åsebø tror veksten og optimismen i fiskeri- og oppdrettsnæringen er viktig også for skolen hans. Målet er å skape 1000 nye arbeidsplasser i Ytre Namdal om noen år .

– Jeg tror fokuset på rekrutteringen til næringen har vært viktig for oss. Næringen er opptatt av dette, og markedsfører seg slik at det er interessant for elevene. De sender ut et signal om at her blir det arbeidsplasser også i årene som kommer, sier rektoren ved Val videregående skole.

Val videregående skole

Fredrik Dahle Klocke, Kjartan Åsebø og Anja Åsen gleder seg over de gode søkertallene til Val videregående skole.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Siste fra Trøndelag