NRK Meny
Normal

Fiske mye eller fiske lite?

Ekspertene krangler om hva som er best. Frykter sykdomsutbrudd og laksedød.

Laksefiske

Laksefiskerne får ikke fiske fritt i Nord-Trøndelag i sommer

Foto: Thomas Nikolai Bleikeli / NRK

Midt på 90-tallet var elvene Aursunda og Bogna, som begge renner ut i Namsensfjorden i Nord-Trøndelag, ramma av den alvorlige laksesykdommen furunkulose. Nå er Mattilsynet redde for at det skal skje igjen.

- En av de største risikofaktorene for sykdom er for høy fisketetthet. Derfor er det viktig at det fiskes mye og at vannstanden holdes høy i de regulerte elvene, sier Sturla Romstad i tilsynet til NRK.

Uenige

Mens Mattilsynet vil ha mer fiske i Aursunda og Bogna, anbefaler Direktoratet for Naturforvaltning at fisket begrenses. De mener at laksebestanden i elva er så liten at den ikke tåler vanlig fiske, og har foreslått at det bare er tillatt å fiske første halvdel av sesongen. Og det er det som kommer til å skje.

- Det er naturlig for oss å lytte til direktoratet. Vi har forståelse for at faren for utbrudd er til stede, men det viktigste er å ta vare på gytebestanden av laks, sier fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad.

(saken fortsetter under bildet)

Anton Rikstad

Fiskeforvalter Anton Rikstad vil regulere fisket i Aursunda og Bogna.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen, NRK

Mattilsynet mener altså at det er så mye laks at fisken vil bli stående tett i elva, mens fiskeforvalteren advarer mot fiske fordi det finnes så lite laks i elvene.

- Ja, det er dilemmaet. Vi aner ikke hvor mye laks som kommer, men er nødt til å være føre var. Ekspertene mener det er lite gytelaks i år, og vi må innskrenke fisket, sier Rikstad.

Sykdomsfare

Men Mattilsynet mener argumentene til fiskeforvalteren ikke holder mål. Sturla Romstad tror ikke overfiske vil bli ei aktuell problemstilling.

Sturla Romstad, Mattilsynet

Sturla Romstad, Mattilsynet

Foto: Espen Sandmo

- Det er jo sykdommene som kan ta knekken på bestanden. Fisket vil regulere seg selv - hvis det er lite fisk i elvene kommer heller ikke folk til å fiske, sier Romstad.

Nå vil fiskeforvalteren følge situasjonen nøye for å eventuelt tilpasse seg til Mattilsynets ønsker utover sommeren.

- Vi er innstilt på å se hvordan laksetilsiget blir, og vil se an situasjonen midt i sesongen, sier Anton Rikstad til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.