Hopp til innhold

Fikk melding om promillekjøring – rykket ut tre dager senere

Jogeir Brøndbo ringte og meldte fra om det han mistenkte var promillekjøring, men fikk beskjed om at politipatruljen var ute på et annet oppdrag.

Jogeir Brøndbo

Jogeir Brøndbo meldte fra om mulig promillekjøring. Politiet rykket ut tre dager senere.

Foto: Privat

Den lave politidekningen i Namdalen gjør at mange synes det tar for lang tid å få hjelp av politiet – spesielt om kveldene og i helgene.

Jogeir Brøndbo fra Høylandet opplevde akkurat det like før jul.

Han våknet av et spetakkel utenfor huset. En bil hadde kjørt av veien. Brøndbo gikk ut og fikk raskt mistanke om promillekjøring. Han slo deretter på tråden til politiet i Steinkjer.

Brøndbo fikk beskjed om at patruljen som var på vakt, ikke hadde mulighet til å komme der og da. De var ute på et annet oppdrag.

Utrykningstid

Etter tre dager kom politiet innom.

– De kom på besøk, og jeg fikk vist dem hvor utforkjøringen hadde skjedd, sier Brøndbo.

– Hva synes du om utrykningstida?

– Det er uten tvil lang tid ... Samtidig skjønner jeg at politiet ikke kan være alle steder til enhver tid. Det jeg ringte om var vel ikke alvorlig nok. Hadde det vært en kritisk situasjon, hadde de nok kommet raskere, sier Brøndbo.

Stort distrikt

16 kommuner og et distrikt større enn hele Nord-Irland i areal. Det er ofte arbeidsområdet for en enslig politipatrulje i nordre del av Nord-Trøndelag i helgene.

– Vi har stort distrikt, sier politibetjent Hege Hestø, som kjørte patrulje sammen med en kollega sist helg.

Hege Hestø

Politibetjent Hege Hestø.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Vi dekker mange kommuner, fra Flatanger og Namdalseid til Vikna og Nærøy. Vi har dekningsområde mot nordlandsgrensa, og mot svenskegrensa har vi Lierne, sier Hestø.

Ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan har for lengst gått lei av at politiet nesten alltid kommer sist av nødetatene når det skjer noe i kommunen hans.

– Hvordan oppleves det?

– Det er trist å si det, men vi har opplevd en form for en type snikinnføring av statlige oppgaver. Vi vet at skal vi få håndtert situasjoner som trafikkulykker, så må våre lokale brannfolk steppe inn og ta både ambulanse- og politioppdrag, sier han.

Brekkvassmo tror ikke det blir bedre med den nye politireformen, men håper at det blir en reform som gjør at flere folk kommer ut på veiene i distriktene.

Kart over Nord-Trøndelag politidistrikt, som er større enn Nord-Irland

Avstandene i Trøndelag er store, og én patrulje kan iblant ha ansvar for 40 prosent av hele Trøndelag. Det er tre ganger så stort som Østfold fylke, og like stort som Nord-Irland.

Sju kontorer forsvinner

Når den nye politireformen trer i kraft, blir det fire politikontorer igjen lengst nord i Trøndelag: Namsos, Grong, Lierne og Nærøy. I dag har distriktet 11 kontorer.

Men politimester Nils Kristian Moe mener man vil få et bedre politi.

– Man må prøve å sys sammen med det med tanke på hvor har vi folk i dag, og hvor er det størst sannsynlighet for at det dukker opp hendelser som politiet må respondere på. Vi må utnytte ressursene ut fra når på døgnet det skjer ting, og hvor det skjer, sier han.

Fikk du med deg denne? Ukjent mann hamret på døra i over en time – politiet kunne ikke rykke ut