Hopp til innhold

Fikk 63 prosent av stemmene på Høylandet

Mange sittende ordførere i Trøndelag gjorde et brakvalg mandag kveld. Best gikk det for Hege Nordheim-Viken (Sp) i Høylandet.

Hege Nordheim-Viken

Hege Nordheim-Viken gjorde et kjempevalg på Høylandet, og blir gjenvalgt som ordfører.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Steinar Aspli

Steinar Aspli har vært ordfører i Nærøy siden 1999.

Foto: Espen Sandmo, NRK

På nasjonalt nivå snakkes det ofte om regjeringsslitasje, men lokalt virker det heller motsatt. I svært mange kommuner gjør ordførerpartiene det svært godt.

– Gode kandidater

Senterpartiet fikk 63 prosent av stemmene i Høylandet, en framgang på over 12 prosentpoeng.

– Nå skal ikke jeg ta æren for at Senterpartiet gjorde det så bra på Høylandet. Vi har mange gode kandidater, og det at Kongsmoen ikke stilte egen kretsliste, hjalp oss ganske sikkert, sier Høylandet-ordfører Hege Nordheim-Viken til NRK dagen derpå.

Hun overtok som ordfører etter valget i 2011, og har vært med på å skaffe Senterpartiet på Høylandet den største oppslutningen i noe lokalvalg med 63 prosent av stemmene.

– Jeg synes vi har levert bra, og vi har ikke hatt noen store hendelser som har virket inn negativt. Folk er stort sett positive, og jeg vil i tillegg framheve de gode kandidatene også fra de andre partiene på Høylandet, sier Nordheim-Viken.

Siden 1999

Steinar Aspli fra Senterpartiet i Nærøy har vært ordfører i kommunen siden 1999. Likevel gikk partiet hans fram med 2,3 prosentpoeng denne gangen, til 37,2 prosent. Aspli ligger dermed an til å bli den lengstsittende ordføreren i Nord-Trøndelag etter dette valget.

– Nå tror jeg det blir gjenvalg. Vi ønsker å samarbeide med alle partier utenom Arbeiderpartiet. Jeg tror folk flest ønsker trygghet. De vet hva de har, men ikke hva de får. Jeg tror også personvalg er viktig i lokalpolitikken. Her i Nærøy er folk blitt godt vant til meg gjennom alle disse årene, og det meste vi driver mer er positivt, forklarer Aspli.

60 prosent

Ordfører i Namdalseid, Steinar Lyngstad

Steinar Lyngstad fortsetter som ordfører i Namdalseid kommune.

Foto: Picasa 2.7

Steinar Lyngstad (Sp) på Namdalseid har sittet som ordfører siden 2003. Mandag fikk partiet hans 60 prosent av stemmene.

– Hos oss hersker det stort sett fred og fordragelighet, og da blir folk også positive. Stort sett er de fornøyd med det de leverer, og jeg vil også rose samarbeidet på tvers av partiene i Namdalseid, sier Lyngstad.

Kollega Per Olav Tyldum i Overhalla har vært ordfører siden 2011, og hans parti (Sp) fikk en framgang på 18 prosentpoeng. Resultatet på 56,7 prosent er det beste i moderne tid.

– Det aller viktigste er at vi har gode kandidater, og det vil jeg si vi har denne gangen. For det handler jo ofte om personer. Ta for eksempel sykehusdirektør Arne Flaat som stod på sisteplass på vår liste, men som likevel ble valgt inn i kommunestyret, sier Tyldum.

Men det er ikke ordførere fra Senterpartiet som har gjort det godt i årets lokalvalg. I Trondheim feide Rita Ottervik og Arbeiderpartiet konkurrentene av banen med en oppslutning på 41,5 prosent. I Levanger fikk Ap og Robert Svarva 44 prosent av stemmene. I Grong klarte Ap og Skjalg Åkerøy 51 prosent, og i Namsskogan fikk Ap og Stian Brekkvassmo 49,4 prosent.