Hopp til innhold

Festival gir gratisbilletter til tiggere

Rumenske tiggere er ei så utskjelt gruppe, at ledelsen mener de fortjener gratisbilletter til en av konsertene under musikkfestivalen Transform.

Tigger i Trondheim

Tiggere og andre rumenere i Trondheim har fått gratis konsertbilletter av Transform.

Foto: NRK

Trondheim World Music Festival – Transform har siden starten jobba for å ulike typer folk skal kunne dra på konserter sammen. Dette er en av grunnene til at festivalen nå har gitt ut fribilletter til rumenere i Trondheim.

– Paradoksalt

– Det er paradoksalt at vi skal få kulturstøtte for å invitere bandet Boban & Marko Markovic Orkestar med sigøynerbakgrunn, samtidig som kommunen bruker penger på å kaste ut rumenere fra byen, sier markedssjef Hermann Ekle Lund til NRK.

Derfor gikk de ut på gata og delte ut gratisbilletter for konserten på fredagen til tiggere, gatemusikanter og andre.

– Vi taper penger på dette, men vi gjør det for å inkludere en gjeng som får veldig lite hyggelig omtale ellers. Jeg håper mange har lyst å delta, samtidig som at politikere våkner opp og at det blir debatt om temaet.

Mange må jobbe

Tigger

Illustrasjonsbilde

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hermann Ekle Lund forteller at mange ble overraska over å få billett til konserten.

– Det er sjelden folk kommer med en sånn henvendelse til dem, så mange ble veldig glad. De syns det er hyggelig at noen bryr seg. Mange sier de må jobbe på fredagen for å tjene det lille de kan få inn, men mange har lyst å komme likevel.

Transform skal også videreføre prosjektet Konsertvenn fra i fjor.

– Vi får en del personer til å ta med seg folk som vanligvis ikke får med seg så mange konserter. Folk fra andre kulturer, lavtlønna eller ved dårlig helse. Kommunen støtter oss og dekker halve billettprisen, og sånt håper vi flere kommuner kan gjøre, sier markedssjefen for festivalen.

Liv og god stemning

I år starter festivalen med kubanske Interactivo på Byscenen. Et band mange kanskje ikke har hørt om, og det gjelder nok resten av programmet også.

– Vi har fokusert på å hente inn artister som lager liv og god stemning, og som representerer musikkuttrykk fra hele verden. Selv om noe kan være litt ukjent for trønderne, tror vi det vil gå rett inn.

Transform har eksistert siden 2005.

– Transform begynner å bli en institusjon i Trondheim. Vi føler vi har et kjernepublikum som gleder seg veldig mye, og så håper vi selvfølgelig å trekke nye folk i år også, sier markedssjef Hermann Ekle Lund.