Hopp til innhold

Fem anmeldt etter demonstrasjon

Det ble ampert da motdemonstranter angrep politi og demonstranter fra Norwegian Defence League i Ilaparken i Trondheim lørdag ettermiddag.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Angrep politiet med jord

Arve Mauseth

Arve Mauseth er en av demonstrantene fra Norwegian Defence League i Trondheim lørdag.

Foto: Arne Fenstad/NRK

Fem personer ble etter demonstrasjonen anmeldt for ordensforstyrrelser og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

Under demonstrasjonen tok politiet fram skjold og dannet en mur mellom de to gruppene. Stemningen var amper, og en mann ble skubbet ned fra scenen i Ilaparken.

Kastet jord

Da politiet skulle føre NDL-demonstrantene vekk fra parken, ble de angrepet av motdemonstranter som kastet jord og ei flaske.

– Dette kom ikke som noen overraskelse på oss, men vi hadde håper på en dialog mellom partene, sier politiets innsatsleder på stedet, Geir Arne Sjøhagen, til NRK.

Så langt er ingen blitt arrestert eller skadd under sammenstøtet mellom politi og demonstranter.

– Vi vil nå i ettertid vurdere hva vi gjør med motdemonstrantene. Vi var godt forberedt på det som skjedde, og hadde mye folk på plass, sier Sjøhagen.

Bare tre personer møtte fram da demonstrasjonen mot det Norwegian Defence League mener er en islamisering av Norge startet klokka 12.00. I tillegg møtte det fram rundt 100 motdemonstranter som forsøkte å overdøve nasjonalistene.

Ventet 30 demonstranter

– Vi forventer ikke konfrontasjoner med motdemonstranter her i Ilaparken, sa Thor Mauseth hos politiet i Sør-Trøndelag før demonstrasjonen startet.

Arve Mauseth i Norwegian Defence Leeague regnet med før demonstrasjon at det til sammen ville dukke opp rundt 30 personer etter hvert. Politiet var godt forberedt på demonstrasjonen, og hadde mange folk på plass i Trondheim.

Demonstrasjon

Demonstrantene fra NDL måtte ha hjelp av politiet til å komme seg ut av Ilaparken.

Foto: Henrik Sundgård

Det ble også satt opp sperringer ved Ila kirke.

– Det ble satt klare rammer for demonstrasjonene i dag, sier operasjonsleder Thor Mauseth.

Norwegian Defence League har i sin søknad til politiet skrevet at de vil formidle sitt syn på det de mener er en islamiseringen av Norge.

– Ytringsfriheten

– For politiet er det viktig at ytringsfriheten ivaretas og sørge for dialog med arrangørene slik at de får komme med budskapet sitt, sier stabssjef ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Torgeir Moholt.

I tillegg til Norwegian Defence League, DFL, skal også SOS Rasisme demonstrere i Tordenskioldsparken. Også nettverket Trondheim Mot Rasisme skal demonstrere i Trondheim i løpet av dagen.

Demonstrasjon i Ilaparken i Trondheim.

Demonstrasjon i Ilaparken

Ifølge Trondheim Mot Rasisme er dette et uavhengig nettverk med folk fra mange miljøer og mennesker som jobber mot rasisme. Nettverket ble startet da mange i byen følte at det manglet en antirasistisk aktør i Trondheim de kunne identifisere seg med.

Forskjellige plasser

Politiet har gitt disse organisasjonen forskjellige plasser i byen hvor de kan gjennomføre demonstrasjoner innenfor gitte tidsrom og på gitt sted.

– Det er vilkårene, og så lenge de forholder seg til det får de lov til å holde på, sier stabssjef Torgeir Moholt hos politiet.

Nye SOS Rasisme skal markere sitt syn gjennom en motdemonstrasjon, mens Trondheim Mot Rasisme arrangerer det de kaller en "folkefest mot rasisme". Her møtte det fram ca. 300 mennesker i Lademoparken lørdag ettermiddag.

Demonstrasjon

Motdemonstrantene gikk hardt til verks, og angrep politiet med å kaste jord.

Foto: Henrik Sundgård