Hopp til innhold

Får inn tonnevis av søppel fra havet

Mange titalls tonn søppel fra strendene kommer inn til renovasjonsselskapene etter en storaksjon fra Helgeland i nord til Romsdalshalvøya i sør.

Bård Sandnes i Midre Namdal Avfallselskap

Bård Sandnes i Midtre Namdal Avfallsselskap får inn mye avfall fra strendene. Over 100 strender langs kysten er ryddet etter en stor samarbeidsaksjon mellom renovasjonsselskapene, næringsliv og private i Midt-Norge.

Foto: Kjartan Trana/NRK

I Midt-Norge er det satt i gang et stort samarbeid mellom oppdrettsnæringa, velforeninger, skoler, privatpersoner og renovasjonsselskapene for å rydde strendene. Det gir resultater.

Får inn strandavfall

– Det har gått veldig, veldig bra. Det er fryktelig mange tonn strandavfall som kommer hit. Vi har fått inn titallsvis tonn avfall på grunn av den store samarbeidsaksjonen og vi forventer at det kommer mer, sier Bård Sandnes i Midre Namdal Avfallselskap.

Mange har de siste ukene gjort mye for å rydde plast og avfall vekk fra strendene over hele landet. Det går også fram på nettsidene til Hold Norge Rent. I Midt-Norge er hele 106 strender ryddet.

Strandrydding i Flatanger

Mye plast og avfall fra strendene samles i poser og levers til renovasjonsselskapene. Her er de i gang i Flatanger.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Vellykket samarbeid

I april ble det kjent at seks renovasjonsselskaper fra Molde i sør til Sandesjøen i nord går sammen for å skape tidenes ryddedugnad. Folk kan hente sekker og plukke søppel fra fjæra, mens renovasjonsselskapene henter avfallet.

– Oversikten viser at vi har veldig, veldig mange som er med på aksjonen nå, sier Sandnes.

– Vi kjører felles kampanjer og informasjon og da er det lettere å få med folk, sier Ole Sørås fra Fosen Renovasjon.

Fornøyd

Strandrydding i Flatanger

Samarbeid mellom renovasjonsselskapene og oppdrettsnæringa, velforeninger og private gir resultater. Over 100 strender er ryddet for avfall i Midt-Norge.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Plastsøppel i havet brytes med tiden ned til mikroplastpartikler og havforskere har påpekt at det er viktig å rydde.

Renovasjonsselskapene er fornøyd med innsatsen fra de mange som deltar, også fra oppdrettsnæringa. I Flatanger ansetter oppdrettsnæringa ungdom til å rydde og de henter søppel langt til havs fra øyer og holmer.

– De gjør en kjempeinnsats, sier Sandnes.

Flere bransjer kan rydde

– Hjelper det å rydde?

– Ja, hver sekk som blir tatt opp fra fjæra hjelper slik at det blir mindre plast i sjøen. Når alle renovasjonsselskapene fra Sandnessjøen og ned til Molde samarbeider, så er det klart at det blir mange gule sekker fra strendene.

– Kan flere bransjer bli med på strandaksjonen?

– Ja, det er ganske mange bidragsytere til at det blir avfall i havet og de som kjenner seg igjen kan ta et tak.

Strandavfall

Det er mye å finne på strendene langs kysten.

Foto: Kjartan Trana/NRK