Rydder vekk søppel etter andre

Det flyter stadig mer søppel i land langs norske strender. I Flatanger er det oppdrettsnæringa som har tatt hovedansvaret for å rydde strendene, og det setter ordføreren stor pris på.

Strandrydding i Flatanger

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås (til venstre) var med på å rydde søppel i Flatanger i helga.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Hvert år bidrar oppdrettsnæringa i Flatanger med store ressurser til strandrydding. Både mannskaper og båter settes av til å få plast og søppel bort fra kysten i kommunen.

– Kjempejobb

– Næringa gjør en kjempejobb, men vi vil gjerne ha flere med for å rydde, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås i Flatanger til NRK.

I helga var det en storaksjon for å få fjernet avfallet som er blitt samlet inn ytterst mot havet i Flatangers flotte skjærgård. Her har privatpersoner samlet opp plast og skrot i sekker, og Bjørøya Fiskeoppdrett stilte med servicebåt og lettbåt for å få det bort til havna på Hasvåg.

Strandrydding i Flatanger

Frode Dølvik kjører servicebåten for Bjørøya Fiskeoppdrett.

Foto: Kjartan Trana/NRK

– Det er jo greit å bidra for å få det ryddig og fint på strendene våre. Det er jo havet vi lever av, sier Frode Dølvik hos oppdrettsselskapet.

Skoleungdom

Havbruksnæringa i Flatanger ansetter hvert år egne strandryddere i skoleferien. Ungdommer som går langs strendene for å rydde søppel. Dersom plasten blir liggende lenge i havet, kan den brytes ned til små biter som går inn og forurenser hele næringskjeden.

Strandrydding i Flatanger

Strandrydderne fant mye søppel i Flatanger.

Foto: Kjartan Trana/NRK

– Oppdretterne har vært ryggraden når det gjelder å rydde strendene i Flatanger. Kommunen er jo stor, og hvis vi nå får hjelp av private i tillegg er jo det fantastisk, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Ikke lokalt søppel

På land skal Midtre Namdal Avfallsselskap sørge for å frakte alt søppelet til avfallsanlegg, gjenvinning eller forbrenning. Bård Sandnes er den som koordinerer arbeidet i distriktet.

– Det arbeidet som gjøres i Flatanger er kjempeflott. Selskapet ansetter jo ungdommer som rydder gjennom hele sommeren, og det er veldig bra, mener Sandnes.

Det meste av avfallet de finner i Flatanger kommer langveis fra.

– Det er visst mange som er uheldige og mister søppelet sitt i havet. Oppdrettsnæringa rydder ikke etter seg selv, men etter alle andre, mener Olav Jørgen Bjørkås.

Strandrydding i Flatanger

Store mengder avfall er samlet inn fra strendene i Flatanger i løpet av våren.

Foto: Kjartan Trana/NRK