Gir bort 1. mai i julegave

Arbeiderne ved Norske Skog vil jobbe 1. mai - som «julegave» til ledelsen. Tidligere fagforeningsledere og LO er kritisk.

Norske Skog på Skogn i Nord-Trøndelag

Skiftarbeiderne ved Norske Skog i Skogn skal jobbe 1. mai til neste år.

Foto: Kallestad / SCANPIX

Fordi det er enklere å la fabrikken stå lenger i jula, framfor å ha en kort stans i mai, har arbeiderne på papirfabrikken i Levanger vedtatt å arbeide 1. mai, mot å få fri lille julaften.

Slik byttes en framkjempet fridag noen bruker til å vise solidaritet, mot et handslag til ledelsen og resultatene i det konkurstrua Norske Skog.

– Rører ved hjerterota

Svein Erik Veie

Svein Erik Veie er klubbleder ved Norske Skog i Skogn.

Foto: Diana Wik / NRK

– Jeg kan bekrefte at vedtaket er gjort, skriver klubbleder Svein Erik Veie i en sms til NRK. Ut over dette vil han ikke kommentere saken, men siteres på følgende i Trønder-Avisa:

– Det rører litt ved hjerterota å ta 1. mai, men medlemsforslaget er demokratisk behandlet. Det må jeg som klubbleder forholde meg lojalt til.

Veie er fylkespolitiker for Arbeiderpartiet, og satt torsdag i møter i Fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Fagforeningsveteraner kritisk i lokalavisa

Lokalavisa Innherred omtalte saken før vedtaket var fattet.

Tidligere kjente fagforeningsledere i Trøndelag rista på hodet av forslaget.

Den gamle klubblederen ved Aker-Verdal, Stein Aamdal, sa det var historieløst og meningsløst av arbeiderne om de ofra 1. mai.

Mangeårig konserntillitsvalgt i Norske Skog Kåre Leira, registrerte at verden har forandra seg.

Uvant tanke

Kristine Svendsen, distriktssekretær LO Nord-Trøndelag

Kristine Svendsen er LO-sekretær i Nord-Trøndelag.

Foto: Jørn Haudemann Andersen
Geir Ottesen, distriktssekretær LO i Nord-Trøndelag

Geir Ottesen, distriktssekretær i Fellesforbundet i Nord-Trøndelag sier saken dreier seg om forskjellige hensyn som må veies mot hverandre.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Fylkessekretær i LO i Nord-Trøndelag, Kristine Svendsen, sier hun regner med at det ikke er av bekvemmelighetshensyn vedtaket i Skogn er gjort, men at arbeiderne har sett på det som nødvendig for å sikre bedriften.

Men hun liker ikke tanken på å ofre 1. maidagen.

– Vi ser at arbeidstakerrettigheter svekkes i dag, og 1. mai er også viktig for å vise internasjonal solidaritet, sier Svendsen.

– Dagen skal vise fagforbund som står sammen, og at det er en internasjonal fridag.

Vil ikke si Fy-fy!

Distriktssekretær i Fellesforbundet, Geir Ottesen, vil ikke komme med noe Fy-fy-rop mot vedtaket, men har betenkeligheter:

– Prinsipielt synes jeg jo ikke det er noe særlig å ta dagen, men det er fine folk som har gjort vedtaket, de er opptatt av arbeidsplassen sin.

Ottesen viser til at papirindustrien er utsatt, med fare for arbeidsplasser, så han velger å ta vedtaket til etterretning.

Han legger til at mange må arbeide 1. mai. Og minner om at ikke alle på Skogn må på jobb, både verkstedansatte og folk ved kontorene har fortsatt fri, arbeidskravet gjelder bare skiftarbeiderne.

– Er du ikke redd vedtaket kan gi en dominoeffekt som fører til en permanent svekkelse av 1. mai?

– Nei, 1. mai er lovfesta fridag, og det betyr at du må ha unntak fra loven for å drive arbeid på en slik dag, så arbeidsgivere kan ikke bare begynne å pålegge ansatte å jobbe 1. mai, sier Ottesen.

Den største papirmaskinen

Disse papirmaskinene skal gå 1. mai 2016. Det har fagforeninga til papirarbeiderne i Fellesforbundets avd. 461 bestemt.

Foto: Norske Skog