Hopp til innhold

– Vi er bekymret for de små vassdragene

Ekstremværet Roar er på vei inn over Trøndelag. Det ventes voldsomme nedbørmengder og opp til full storm. Røde Kors Hjelpekorps har allerede fått beskjed om å være i beredskap.

Ekstremværet Roar

NVE er mest bekymret for de mindre vassdragene i innlandet med all nedbøren som kommer.

Foto: bregoroxy på Instagram

Ekstremvarselet gjelder for både Nordland og Trøndelag. I Trøndelag vil det komme mest nebør fra torsdag formiddag til fredag morgen - opptil 150 mm på 36 timer enkelte steder. NVE har satt flomfaren til oransje nivå i Nord-Trøndelag og gult nivå i Sør-Trøndelag.

– Vi venter mest nedbør i områdene nord for Trondheim fra torsdag formiddag til fredag formiddag. Vi venter også kraftig vind i forbindelse med dette lavtrykket, og det er de samme områdene som også kan få opp i full storm, sier vakthavende på Meteorologisk institutt i Bergen, Berit Hagen.

– Vi er ikke så redd for de store vassdragene, de tåler dette. Men vi er litt bekymret for de små, bratte vassdragene i innlandet, sier Roar Gartland i NVE Nord-Trøndelag til NRK torsdag kveld.

– Det er litt skummelt å kjøre bil, for vinden røsker og river i bilen, sier NRKs reporter på Ørland.

Han snakket med meteorologen på hovedflystasjonen i sjutiden, da var det stiv kuling med storm i kastene.

  • Se bilder og videoer fra Instagram nederst i saken

– Mest redd for å miste strømmen

Ekstremværet Roar

Måsen leker seg i vinden - enn så lenge.

Foto: butikkjomfru på Instagram

– Områdene nærmest kysten, som Fosen og Ytre Namdal, er vant til større mengder nedbør, men denne gangen er det ventet like mye nedbør også i de indre områdene, sier meteorologen.

Roar rammer altså områder som vanligvis ikke får mye nedbør. Dermed blir også skadepotensialet større. I fjellkommunen Lierne i Nord-Trøndelag kan de få like mye regn på ett døgn, som de vanligvis får i løpet av hele oktober.

– Vi er mest redd for å miste strømmen, sier ordfører Alf Robert Arvasli, som torsdag ettermiddag satt i møte for å diskutere hvordan kommunen skal forberede seg på ekstremværet.

Han sier Lierne ligger slik til at vannet renner nedover, men er forberedt på at lokale bekker kan flomme over og grusveier bli skadet.

– Hvis folk opplever problemer, kan de ringe kommunens sentralbord for å få hjelp, sier Arvasli.

Mye regn, og vannet stiger i Steinkjer

– Slike nedbørmengder venter vi å få bare fra hvert tjuefemte til femtiende år, sier meteorolog Mette Hagen. Videoen fra Steinkjer torsdag formiddag viser at elva gjennom byen allerede har steget betraktelig.

Storm og kraftige vindkast

Nedbør Roar

Det vil være store lokale forskjeller på mengden nedbør, men i Nord-Trøndelag må folk være forberedt på 100-130 mm i løpet av ett døgn.

Foto: Met

Torsdag ettermiddag blåser det sørvest sterk kuling på kysten av Trøndelag, og vinden ventes å øke til liten storm. Fredag morgen og formiddag ventes vestlig full storm på kysten og i fjellet, med vindkast på omkring 35 m/s innover land.

– Det kan blåse full storm langs kysten. Lenger inne i landet er det vindkastene som kan gi kraftige problemer, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Årsaken til uværet er et lavtrykk som beveger seg fra Island og utvikler seg til et stormsenter. Torsdag ettermiddag ligger det over Trøndelag, hvor det regner kraftig. Frontsystemet beveger seg lite, og dette fører til at mye varm og fuktig luft blir ført inn over Trøndelag og Helgeland.

LES: Ber folk renske opp i stikkrenner