Dette venter Rosenborg i Skottland

Høylytte supportere og sterke skotske fotballspillere venter Rosenborg i returoppgjøret mot St. Johnstone i morgen.

Duell

Da Rosenborg møtte St. Johnstone på Lerkendal 18.07.13 ble skottene for sterke.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Da Rosenborg møtte skotske St. Johnstone på Lerkendal, endte oppgjøret med tap 0–1. Trener Per Joar Hansen oppsummerte det som et unødvendig tap i etterkant av kampen.

I morgen kveld spilles returoppgjøret i 2. runde i Europaliga-kvalifiseringen. Denne gangen i Skottland, nærmere bestemt i byen Perth. Kampen starter 20.45 torsdag kveld.

Tidligere Rosenborg-spiller Harald Martin Brattbakk som også har spilt for skotske Celtic, tror RBK får en tøff kamp på skottenes hjemmebane.

– Det er viktig å ikke undervurdere skotsk fotball, understreker Brattbakk.

Utviklet spill

Harald Martin Brattbakk

Harald Martin Brattbakk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Brattbakk mener det har skjedd store endringer innen skotsk fotball den senere tid, og at flere av steroptypiene knyttet til måten skotter spiller på, ikke lenger stemmer.

– Tidligere het det seg at hjertet var større enn hodet hos skotske spillere, men det har skjedd en utvikling der de siste årene, forklarer Brattbakk.

Han vil likevel trekke frem at skotter fortsatt spiller med en veldig intensitet, noe som St. Johnstone beviste på Lerkendal sist uke.

– Jeg tror de fleste som så kampen la merke til at skottene klarte å bruke nettopp dette engasjementet til sin fordel, sier Brattbakk.

Tro på eget spill

Brattbakk mener det beste Rosenborg kan gjøre i morgendagens kamp, er å stole på sitt eget spill.

– Vi bør ikke la oss påvirke for mye når det kommer til spillestil, men heller bevare troen på de tingene som er jobbet med på treninger, sier han.

Brattbakk er også klar på at laget Rosenborg møter i morgen absolutt er mulig å slå, så lenge fokus er der gjennom hele kampen.

– Det er ikke en umulig oppgave å score mot dette laget, understreker han.

Et lag med sjel

Ståle Stensaas

Ståle Stensaas

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ståle Stensaas er tidligere Rosenborg-spiller, med spill for skotske Rangers bak seg. Han er enig i at det har skjedd en utvikling blant skotske spiller og i skotsk fotball generelt.

– Tidligere var det mye fokus på trøkk og innsats, mens selve spillet var litt så der. Slik er det ikke lenger, nå er det gode fotballspillere og klubber med en plan om hvor de vil, forklarer Stensaas.

Selv husker han forholdet mellom klubb og supportere spesielt godt.

– Det var ganske intimt, og supportere med et sterkt forhold til klubben sin, sier Stensaas.

Personlig tror han Rosenborg vil få det lettere på bortebane, selv om han ikke legger skjul på at det blir en tøff kamp.

– RBK må kjempe med nebb og klør, samtidig tror jeg St. Johnstone kan bli litt forstyrra av at de skal underholde publikumet sitt, sier han.

Skottene vinner tribunen

Både Stensaas og Brattbakk trekker frem de skotske supporterne som et element spillerne vil merke underveis i kampen.

– Hos skottene er det ikke bare en liten klynge dedikerte fans som lager lyd, der er hele stadion med, forteller Stensaas.

Brattbakk understreker at de fleste spillerne på Rosenborg har spilt Europa-cup før, så de kommer ikke til å bli overrasket over engasjementet. Likevel tror han det blir mye lyd.

– De kommer garantert til å merke at det 10.000 gale skotter rundt dem, tribunekampen vinner Skottland. Så får heller Rosenborg konsentrere seg om det som skjer på banen, avslutter Brattbakk.