Hopp til innhold

23.000 trær blir til 632 studenthybler

Studenthyblene på Moholt er det største massivtreprosjektet i Europa noensinne. Forsker i Sintef tror dette kan være framtidas byggverk.

På Moholt i Trondheim bygges fem blokker i massivtre.

Det er benyttet 6500 kubikkmeter massivtre, tilsvarende om lag 23 000 trær i prosjektet.

På Moholt i Trondheim bygges nå Europas største massivtreprosjekt. Det er fem blokker med totalt 632 hybler som skal være ferdig i løpet av året.

Det er benyttet 6500 kubikkmeter massivtre, tilsvarende om lag 23.000 trær. Både ytter- og innervegger, etasjeskillere, heissjakter, trapper og trapperom er i massivtre.

Bjørn Snekvik

Prosjektleder Bjørn Snekvik tror massivtre-prosjekt kan være framtida også i Norge.

Foto: Roger Myren/NRK

– Det er fem ganske like tårn. Det første begynner å bli ferdig, mens det femte har vi kommet omtrent halvveis med, sier prosjektleder Bjørn Snekvik til NRK.

Raskt og miljøvennlig

Byggematerialet gjør at oppføringa av blokkene går raskt og er miljøvennlig.

Det tar entreprenøren rundt fem uker å sette opp ei blokk på ni etasjer – med betong hadde det tatt over dobbelt så lang tid.

Store prosjekter i massivtre er ikke særlig utbredt i Norge, men ifølge Sintef Byggforsk er det godt egnet til både studenthybler, barnehager og skoler.

– Når du kan repetere produksjonen å ha like enheter som kan gjentas mange ganger, så er det bra, sier seniorforsker Anders Homb.

– Kan være framtida

Anders Homb

Seniorforsker hos Sintef, Anders Homb, sier slike bygg egner seg til ulik bruk.

Foto: Roger Myren/NRK

– Det er en miljøfordel med dette, så det er et positivt CO₂-regnskap for hele byggesaken. Jeg tror dette vil komme mer og mer i tida framover, sier prosjektlederen.

Han får støtte av seniorforskeren i Sintef.

– Jeg tror dette vil ha et stort potensial i framtida, spesielt med tanke på det klimamessige og den korte byggetida, sier Homb.

Det er MDH Arkitekter som tegner disse studentboligene og den nye barnehagen på Moholt etter at de vant en arkitektkonkurranse.