Hopp til innhold

Massivtre skal hindre storbrann i studentby

Studentsamskipnaden i Trondheim skal bygge 630 hybler i massivtre. Dette materialet skal være bedre egnet til å hindre at en hel konstruksjon raser sammen under brann.

- Massivtre har en fantastisk evne til å ikke spre varmen i konstruksjonen, sier prosjektsjef i Samskipnaden i Trondheim, Bård Kåre Flem.

- Massivtre har en fantastisk evne til å ikke spre varmen i konstruksjonen, sier prosjektsjef i Samskipnaden i Trondheim, Bård Kåre Flem.

– Vi planlegger å bygge et nietasjes høyt bygg på Moholt, og derfor har vi testet ut hvordan hver hybel tåler flammene, sier Bård Kåre Flem, prosjektsjef ved Studentsamskipnaden i Trondheim, til NRK.

I mars starter bygginga av ny studentby på Moholt. I går ble en hybel tent på for å sjekke hvordan bygget vil oppføre seg ved brann.

Sprer seg ikke

Ragnar Wighus mener det norske vannledningsnettet er overdimensjonert.

Sjefsforsker ved Sp fire research, Ragnar Wighus, har funnet ut at brannen ikke sprer seg i konstruksjonen når bygget er i massivtre.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Sjefsforsker ved Sp fire research, Ragnar Wighus, sier de gjør denne branntesten for å sikre at det er trygt å bygge på en slik måte.

– Det er viktig at bygget ikke kollapser mens det brenner, og det er det vi har sett på. Vi har tent på hybelen uten noe sprinkleranlegg eller brannvesen inne, også har vi sett på hva som skjer, sier Wighus.

Forskerne fant ut at brannen ikke sprer seg videre rundt i konstruksjonen.

– Vi ser for eksempel at det bare er 15 grader 75 millimeter inn i treverket, selv om romtemperaturen er på rundt 1000 grader, sier Flem.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Brann student

BRANNTEST: Prosjektsjef Bård Kåre Flem står her utenfor leiligheten som i går ble påtent for å teste hvordan massivtre oppfører seg i brann.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Stålet hadde smeltet

Forskerne kan nå bekrefter at konstruksjonen i massivtre holder.

– Treverket isolerer godt og det holder sin bæreevne og styrke selv om det brenner for fullt, sier Wighus.

Hvis studentbygningen hadde vært bygd av isolert stål, hadde situasjonen blitt en annen.

– Stålet hadde blitt mykt av så høye temperaturer, og da hadde det vært fare for at konstruksjonen raste sammen.