Fotballfestdagen oppstod ved en tilfeldighet

Tradisjonen tro blir det folkefest når 16.mai-runden i fotball går av stabelen. Men den store festdagen ble til ved en ren tilfeldighet.

Russ på Lerkendal

Hvert år inntar mange hundre russ Lerkendal på 16. mai. – Det er både fordeler og ulemper, mener talsmann for Kjernen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kenneth Kjelsnes

Kenneth Kjelsnes mener helt klart at Rosenborg bør slå kveldens motstander som er Stabæk.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det er kun få timer til årets 16. mai-runde i fotball sparkes i gang.

Både eliteserien og 1. divisjon har full runde, mens det også spilles tre kamper i damenes toppserie.

Det er noe spesielt med 16. mai og fotball. Folk har en tendens til å strømme til de ulike kampene, fotballinteressert eller ei.

– Tilfeldig at dette ble en fotballdag

Kenneth Kjelsnes, leder for supportergruppa til Rosenborg, klarer ikke helt å sette fingeren på hva det spesielle med 16. mai er, men tror det kan være flere grunner.

– Jeg har et inntrykk av at folk generelt er i veldig godt humør på denne dagen. Kanskje henger det sammen med at folk har fri dagen etter. Det har uansett blitt en viktig dag i norsk fotball, sier Kjernen-talsmannen til NRK.

Men skal vi tro Kjelsnes, så ble 16. mai-runden til ved en ren tilfeldighet.

– Det var i utgangspunktet ikke en seriedag, men en utsatt kamp som ble satt til 16. mai for omtrent 30 år siden. Siden har det vært en suksess, sier han.

RBK møter Stabæk

Forrige gang Rosenborg møtte Stabæk var i serieoppkjøringa i Abrahallen i Malvik. Da endte det med seier for herrene fra Bærum.

– Jeg tror det blir et annet resultat i dag. Det er en annen ramme rundt denne kampen. Lerkendal blir omtrent fullsatt, og jeg husker ikke sist det var tilfelle, sier Kjelsnes.

Kjernen-talsmannen mener Rosenborg bør slå en motstander som Stabæk.

– Jeg blir litt lei av at RBK-spillerne sier at hver og en kamp er vanskelig å vinne. Jeg mener av og til at man bør si at denne kampen skal vi vinne. Kampen i kveld er en slik, sier han.

Årets russekamp

Noe av det som gjør 16. mai-runden litt ekstra spesiell, er russens inntog på de ulike kampene. Hvert år kommer tusenvis av norske russ for å se oppgjøret nærmest dem.

Kjelsnes klarer ikke helt å bestemme seg for om det er positivt eller negativt.

– For oss i Kjernen oppleves det også som litt bråkete. De har en tendens til å denge løs på reklameplakatene. Det er også veldig mange av dem som ikke interesserer seg for verken fotball eller kampen. Men det blir jo heller ikke 16. mai-kamp uten russ, sier han.

De fleste kampene i eliteserien for menn starter klokken 18.00 fredag kveld.