Hopp til innhold

Demonstrerte mot politiet

Om lag ett tusen mennesker demonstrerte i Trondheim tirsdag kveld mot henleggelsen av Obiora-saken.

Demonstrasjon ved politihuset i Trondheim
Foto: NRK

Eugene Obiora døde etter at han ble pågrepet av politiet i Trondheim i fjor og fire polititjenestemenn har vært under etterforskning. I forrige uke ble saken henlagt av Spesialenheten for politisaker.

Aksjonistene i Trondheim krever at politimester Per M. Marum går av. De krever også at saken får følger for de involverte politimennene.

- Vi vil få satt fokus på saken. Spesialenheten er ikke i stand til å etterforske sine egne politifolk. Vi vil også ha kamp mot all polititrakassering og rasisme, sier Kenneth Fuglemsmo, leder i Rødt i Sør-Trøndelag til NRK.

Marum møtte aksjonistene

Etter appeller på Torvet gikk demonstrantene til politihuset i Trondheim. Der ble de møtt av politimester Per M. Marum og politistasjonssjef Ove Sem.

- Vi har en utfordring med å forklare at disse politifolkene får en helt urettferdig beskyldning mot seg etter at saken er ferdig etterforsket og avgjort, det er veldig synd, sier Per M. Marum til NRK Trøndelag.

- Hvordan er det å høre at flere hundre kreve din avgang?

- Sånn er det bare, sier politimesteren.

På forhånd hadde demonstrantene vært i kontakt med politiet.

- Det har vært en rolig og fredelig dialog, politiet har sagt at de synes det er helt greit at vi demonstrerer, sier Kenneth Fuglemsmo.

Spilte omstridt sang

Det har også vært demonstrasjoner både i Tromsø, Oslo og Bergen. I hovedstaden samlet rundt 250 mennesker seg utenfor Regjeringskvartalet, melder NTB.

Gruppa Samvirkelaget fremførte den omstridte låten hvor man navngir en av politimennene som deltok under pågripelsen.

Rettslige skritt

Politiets Fellesforbund vurderer rettslige skritt etter at sangen ble fremført.

– Tingretten har vært veldig klar på at denne sangen er ærekrenkende. At denne sangen spilles med politimannens fulle navn, gjør ærekrenkelsene dobbelt så kraftige, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til NTB. 

 

 

 

Demonstrasjon i Oslo mot henleggelsen av Obiora-saken
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX