NRK Meny
Normal

De første jordbæra fra Lensvika

Nå er jordbærsesongen i gang! I går ble de første bærene fra gården Landrø i Lensvika plukket og sendt til butikkene.

Madara og Jolanta plukker jordbær
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Jordbæra fra Lensvika er kjent for sin søte smak, og fansen trenger ikke å vente lenger. I går ble de første bæra fra gården Landrø plukket, og de skal være på plass ute i butikkene i dag. Vel og merke i noen utvalgte butikker i Sør- Trøndelag.

Jordbærplukker for første gang

En gjeng er hentet inn som jordbærplukkere, og de samme kommer tilbake år etter år for å plukke. Ute i åkeren, med hver sitt lass med kurver å plukke i, sitter Madara og Jolanta. De to jentene fra Latvia har sommerjobb som jordbærplukkere. Jolanta har vært her to ganger tidligere, men for Madara er det første gang hun er i Norge. Mens resten av plukkerne jobber i et voldsomt tempo, tar de to jentene det med ro. De tar seg også tid til å kvalitetssjekke bæra; altså prøvesmake på et par eller tre.

Travle tider

Kenneth Landrø har kommet hjem til gården på sommerferie. Men i disse fire hektiske ukene jordbærsesongen varer, må ha trå til. Et ukjent antall kasser med jordbær skal fraktes med tilhenger fra åkeren, til kjølerommet, og så ut til butikkene. Lensvikbæra har en trofast tilhengerskare ute i Trøndelag, og kanskje også andre steder i Norge. Kenneth er en av de, og er sikker i sin sak på at jordbæra fra deres gård er den beste i verden. Hva som gjør den så god er han derimot ikke helt sikker på, men tror at det må være jorda og de lange tradisjonene.

Dårlig avling uten regn

Dessverre må jeg skuffe dere litt. Fordi det har vært så lite regn i sommer, så har ikke jordbæra vokst så bra som de kunne ha gjort. Derfor blir det en kortere sesong i år. Fram til de første ukene i august skal det være lensvikbær å få tak i, men det er nå denne uka og neste uke den er best. Så hvis du drømmer om å spise jordbær fra Lensvik med fløte på i år, så bør du forte deg.

Madara og Jolanta plukker jordbær i sommer

Madara og Jolanta plukker jordbær i sommer

Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

Jordbær
Foto: Ellinor Hansen / NRK