Hopp til innhold

Da tyskerne tok Værnes

Den 10. april 1940 overtok de tyske styrkene flyplassen på Værnes.

Tyske transportfly ankommer Værnes i april 1940.

Tyske transportfly ankommer Værnes flyplass ved Trondheim i april 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX

HØR REPORTASJEN: Tyskerne tok Værnes

Dagen før hadde de tyske okkupantene gått i land i Ravnkloa i Trondheim, og deretter var okkupasjonen av Værnes det neste målet.

Storflyplass

For flyplassen var viktig om okkupasjonen av Norge skulle lykkes for tyskerne for 70 år siden. De tyske militære hadde blinket seg ut Værnes, lenge før de seilte avgårde for å invadere Norge i de dramatiske april-dagene i 1940. Målet var å bygge opp Værnes til en storflyplass.

Det ville gjøre det enklere for de tyske okkupantene å vinne krigen i Norge, og for å bekjempe de allierte styrkene ute i Atlanteren.

Tyskerne møtte liten motstand da de kom til Stjørdal den 10. april. Roger Rein er forfatter av boka "Krigsvåren", og han forteller at den tyske generalen og obersten pån Steinkjer ble enige om å overgi Værnes uten kamp.

– Dette var en handling som ble veldig mye disuktert da, og ikke minst etter krigen, forteller Rein.

Fra første dag startet de tyske okkupantene utbyggingen på Værnes. For både i Nord- og Sør-Norge pågikk kampene for fullt ennå. Tyskerne trengte arbeidskraft, og de betalte godt for at nordmenn skulle bygge ut rullebanen på Værnes.

Kampene pågikk

– Man kan jo lure på hvordan det gikk an at det ble skrevet ut norske arbeidsstyrker til Værnes mens det samtidig stod engelske soldater i Namsos, og norske soldater på vestsida av Snåsavatnet, sier Roger Rein.

Han forteller at tyskerne dermed kunne fly inn soldater som kunne starte marsjen mot Narvik som tyskerne var i ferd med å tape fordi de manglet soldater.

– Hadde ikke flyplassen på Værnes stått klar, hadde de ikke kommet seg til Narvik, og da hadde tyskerne stått i en kritisk fase lenger nord i Norge. Dette var derfor strategisk viktig for hele utviklingen av krigen i Nortge, sier Roger Rein.

Tredoblet folketallet

Rundt 2.000 arbeidere kom til Værnes i løpet av krigen for å bygge ut flyplassen. Sammen med alle de tyske soldatene ble folketallet i Stjørdal tredoblet i løpet av krigsårene. Dette ga kommunen et skikkelig løft.

Næringslivet blomstret i takt med utviklingen av flyplassen. Enkelte historikere mener dette var starten på den oppturen Stjørdal fortsatt opplever i dag, men Roger Rein er ikke helt enig i det.

– Både ja og nei. Flyplassen på Værnes kunne jo blitt bygd ut likevel, om ikke tyskerne hadde gjort det. Jeg tror derfor det er farlig å dra den konklusjonen, mener Roger Rein.