Det er 18 år siden Carlos Helguera halvt bergenser – halvt spansk – forvillet seg opp til Namsskogan nord i Trøndelag.
Her bestemte han seg for å innta kjelleren i et nedlagt samfunnshus, et steinkast fra E6, og begynne å produsere osten Gammel-Erik.
– Osten er livet mitt, sier Helguera, som for øvrig kler seg ut som en ost ,og kjører rundt i en bil som ser ut som en ost.
Og lidenskapen hans har lønnet seg.
Beste spesialitet
Denne uka fikk nemlig Gammel-Erik prisen som landets beste spesialitet av stiftelsen Norsk Mat.
– Jeg er både stolt, glad og ydmyk for å ha fått en sånn pris for osten min. Den betyr jo nesten alt for meg, sier Helguera til NRK.
De siste fire årene har han jobbet sammen med 22 år gamle Frida Klæboe Mellingen. De er i sving nesten døgnet rundt for å lage så gode oster som mulig.
Også for Mellingen har osteproduksjonen blitt selve livet. Langt mer enn en vanlig jobb som yster.
– Jeg bruker mye tid på å lage ostene. Når vi da får sånn heder og ære, er det veldig stort for meg, sier hun til NRK.
– Arbeidet krever mye, men jeg elsker det. Derfor betyr det så utrolig mye å få denne anerkjennelsen. For vi lager osten med så mye kjærlighet og omtanke, sier hun.
– Himmelsk god
Juryen i Norsk Mat, som altså mener at Gammel-Erik er en av Norges beste oster, ga den 96 av 100 oppnåelige poeng.
I begrunnelsen skrev de blant annet: «Det eneste å sette fingeren på, er at den er så god at det er umulig å slutte og spise den».
– Osten er himmelsk god, sier fagsjef Marit Strand i Norsk Mat.
– Lang og tung vei
– Det har vært en lang og tung vei til vi står der vi gjør i dag. Ofte har jeg levert oppsigelse til meg selv flere ganger i året. Men dagen etter har det vært full fart igjen, sier Carlos Helguera.
– Men uten gode råvarer fra lokale bønder, hadde det ikke vært mulig å lage et så godt produkt.
I minimum ti måneder ligger de store, runde og deilige ostene i kjølerommet i kjelleren i samfunnshuset. I fjor laget de ni tonn ost, men målet er 20 tonn i året.
– 2020 ble et spesielt år med koronarestriksjonene. Ingen messer, martnaer eller festivaler. Derfor ble det vanskelig å selge osten. Vi har nok gått under radaren hos mange i flere år, men nå håper jeg folk får oppleve det fantastiske produktet vårt.
Selv om konkurransen er beinhard, og det er tøft å få oppmerksomhet rundt produktene sine, øyner Helguera bedre tider.
– Ja, nå er vi faktisk tre ansatte. Det betyr mer satsing på markedsføring og salg. Kanskje blir vi flere ansatte også. Men vi skal ikke vokse og bli kjempestore. Jeg vil aldri gå på akkord med kvaliteten på ostene vi lager, sier Helguera.
– Styrker identiteten
Ordfører Stian Brekkvassmo er stolt over sambygdingene. Han holder til i kommunehuset, på andre siden av E6 fra ysteriet, hvor han har god utsikt til Carlos sin ostebil.
– Dette gjør jo noe med identiteten til alle oss i kommunen. Vi er utrolig stolte over det de får til. Nå håper vi Frida og Carlos også kan inspirere andre til å gjøer det samme, sier Brekkvassmo.
Marit Strand i Norsk Mat sier gårdsmat og lokalprodusert mat er i vinden som aldri før i Norge.
– Vi har oster og annen god mat i verdensklasse. Det er utrolig mange lokale håndverkere som lager fantastiske produkter av lokale råvarer i Norge. Her har det skjedd en enorm utvikling de siste årene, forteller hun.