Ost i verdensklasse.
Det er titler to lokale ysterier på Sørlandet nå kan smykke seg med.
– For oss betyr det mye, sier Jørn Hjalmar Martinsen fra Tjamsland Ysteri.
Osten fra Birkeland var en de 4500 ostene som ble smakt på under oste-VM i Trondheim Spektrum i helgen.
Det var en blåmuggost fra Gangstad gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag som vant den store gullpokalen og ble kåret til verdens beste ost.
Men ysteriet på Birkeland stakk av med to gull og en bronse i underkategorier i mesterskapet.
Osten som fikk gull heter Askerose og er en kremost.
Men hvordan blir et ysteri fra Birkeland best i verden?
– Det er kona Ruth som er en dyktig yster, sier Martinsen.
– Det handler om nøyaktighet og finne frem til den beste løsninga.
Også Osteverkstedet i Høvåg sikret seg flere gjeve titler.
De fikk to sølv og to bronse for sine lokale ostespesialiteter 👇
Litt bingo
Jørn Hjalmar Martinsen var med å arrangere verdensmesterskapet hvor 250 dommere skulle smake seg gjennom flere tusen oster.
– Det er mye som spiller inn når det gjelder hvem som vinner. Dommerne er dyktige og har smakt mye ost oppigjennom, sier han.
Men han innrømmer at det også er litt bingo hvem som vinner.
– Dommerne er utrolig flinke til å smake seg frem, men det er klart at smaker er individuelt.
Skal holde seg lokalt
Til tross for å ha markert seg på verdens ostekart har ikke osteprodusenten fra Birkeland noen planer om å utvide.
– Vi kommer ikke til å produsere mer enn vi gjør nå, sier Martinsen.
I dag har de fem kuer og et ysteri som ikke har kapasitet til å ta imot mer melk enn de produserer.
– Lykkelig som liten, sier han.
Men selv om dette er den tredje gullmedaljen de har vunnet siden Tjamsland Ysteri åpnet i 2014 har han en liten tilståelse.
– Det går mye i ost, men jeg spiser ikke bare den vi lager selv.
Hei!
Har du tanker om saken du har lest eller innspill til andre ting vi bør sjekke ut? Send meg gjerne en e-post!