Hopp til innhold

Her slipper de unna korona: – Vi lever som før

I et lite hjørne av verden bor det sju mennesker fra fem ulike land tett sammen på en gård. Pandemien er kun et fjernt fenomen, og noe helt annet er i fokus – nemlig å bake brød.

Franske Arthur, tyske Falko og norske Håkon bygger et nytt arbeidsrom på Permalin Gård i Lensvik.

SAMARBEID: På gården er de avhengig av å løse mange oppgaver i fellesskap. Her bygger franske Arthur, tyske Falko og norske Håkon et nytt arbeidsrom.

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

– Vi lever helt som før. Vi bare arbeider og har det gøy, sier Falco Weber fra Tyskland.

Tyskeren Falko Weber er dedikert norgesvenn og jobber frivillig på Permalin gård i Lensvik

NORGESVENN: Falco Weber er tysk, men ble frelst av Norge for fire år siden. For han var det uaktuelt å dra hjem til Tyskland da grensene stengte.

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

Weber er i full gang med å montere en ny vegg på Permalin gård i Lensvik i Trøndelag.

Han er en selverklært norgesvenn og opplevde landet for første gang da han krysset det på langs i 2016. Siden den gang har tyskeren vært nordlysguide utenfor Tromsø, hundekjører i Kirkenes, raftinginstruktør i Oppdal og skiinstruktør i Rjukan.

Nå driver han med såkalt wwoofing, i likhet med de fire andre gjestene på gården. Det er et konsept hvor frivillige kan hjelpe til på økologiske gårder rundt om i verden, i bytte mot kost og losji. Alle wwofferne var allerede i Norge da pandemien ble et faktum, og det var litt tilfeldig at de endte opp akkurat på denne gården.

På Gårdsbakeriet Linbakst jobber det mennesker side om side til tross for virussituasjonen.

SIDE OM SIDE: På Permalin gård i Lensvik har de ikke innført regler om avstand mellom de frivillige.

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

Nå har de blitt godt kjent og bor sammen som en familie hos gårdseierne Håkon Nilsen og Dominika Bučková. Paret er helt avhengig av hjelpen de får fra de frivillige.

Håkon og Dominika driver bakeriet Linbakst og Permalin gård i Lensvik.

JOBBE MED NATUREN: Håkon Nilsen og Dominika Bučková driver gården Permalin og Linbakst bakeri. De ønsker å produsere på naturens premisser.

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

– Det hadde definitivt vært vanskelig å få til alt det vi oppnår for tiden uten dem, sier den unge bonden Håkon Nilsen.

Et eget lite samfunn

Nilsen viser vei inn i et lite bakeri i hovedhusets kjeller. Der står det tre forklekledde wwoofere. Tyske Ana Strotmann, argentineren Matias Casiraghi og Ceora Leclercq fra Frankrike står alle dypt konsentrert med hver sin lille deigklump mellom fingrene.

Wwooferen Matias Casiraghi former et brød på Linbakst gårdsbakeri

BAKER I 20 DAGER: Matias Casiraghi kom til gården for 20 dager siden og tilbringer mange timer hver dag i det lille kjellerbakeriet.

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

Deigklumpene skal snart bli til helt spesielle brød, forteller bonden stolt. De har linfrø som hovedingrediens og er laget helt uten korn og mel.

I den isolerte gårdstilværelsen har paret og de frivillige skapt et eget lite samfunn. Her er de mer bekymret for at spor av gluten skal finne veien inn i det allergivennlige bakeriet enn at viruset skal angripe bobla de lever i.

– Når det kommer gjester hit er vi forsiktige med å ikke ha nærkontakt, men som regel er det kun oss. Vi er nesten bare på gården, for det er her vi trives. Så med mindre det plutselig regner korona over oss, tror jeg ikke vi vil bli påvirket, sier Nilsen.

Et lærerikt eventyr

Wwoofing er for mange en alternativ og billig måte å se nye steder på. Men flere besøker også gårder som Permalin med ett konkret mål.

Dominika Buchkova eier gården Permalin i Lensvik

ØKOLOG: Dominika kom til Norge fra Slovakia for flere år siden og er utdannet økolog her. Hun vil bruke kunnskapen til drive naturlig landbruk

Foto: Susanne Njølstad Skandsen / NRK

– Det er en del som kommer hit med et ønske om å starte opp din egen gård, sier Dominika Bučková, som synes det er fint at folk kan få inspirasjon, men også se at gårdsdrift kan være krevende.

Slovakiske Bučková kom til Norge for flere år siden. I tillegg til å være bonde og baker har både hun og kjæresten en utdanning i økologi. Denne kunnskapen bruker de til å drive gården så bærekraftig og naturlig som mulig. Det legger de stor vekt på når de lærer opp nye frivillige.

Høne på Permalin Gård i Lensvik

VIl HA MANGFOLD: Håkon og Dominika har hittil kun høns på gården, men ønsker seg mange flere dyr. Som økologer er de overbevist om at de beste produktene skapes når ulike i dyr og planter lever i samme miljø.

Foto: Susanne NJølstad SKandsen / NRK

– Vi ønsker å vise hvordan man kan jobbe med naturen og ikke mot den, sier Håkon, som vil skape et variert plante- og dyreliv på gården de nå har eid i halvannet år.

– Dramatisk

De som besøker Permalin og andre wwoofing-gårder kommer som regel fra utlandet. De stengte grensene setter nå kjepper i hjulene for organisasjonen, forteller leder i Wwoof Norge, Vemund Lyngås Jensen.

– For oss er dette dramatisk. Vi har svært mange utenlandske medlemmer som nå melder seg ut, sier Jensen.

Men Wwoof-lederen ser også en positiv effekt av situasjonen. Mangel på utenlandsreiser gjør nemlig at nordmenn omsider melder sin interesse for konseptet.

– Vi ser stor forskjell. Vi vil nok komme til å doble antallet norske medlemskap i år.

Jensen synes det er flott at flere i landet har fått øynene opp for lokal matproduksjon, men han oppfordrer allikevel ingen til å reise langt for å wwoofe helt enda.

– Så lenge man fremdeles frarådes å ta unødvendige fritidsreiser, bør man holde seg der man er. Det beste er å finne en gård i lokalmiljøet hvor man kan helpe til på dagtid og dra hjemover på kvelden.

Ikke et alternativ å reise hjem

Tyske Falko Weber og de andre wwooferne er ikke i tvil. For dem er Permalin Gård det riktige stede å være.

– Jeg er helt sikker på at det er bedre å være i Norge nå. Her er det ikke så mange folk som i Tyskland. Jeg trives veldig godt her.