Hopp til innhold

Byguide krever arbeidskontrakt

Eva Wallisfürth har guidet turister i Trondheim i fem år. Nå kjemper hun en kamp for å få en lovlig arbeidskontrakt. Som den aller første i landet.

Byguide Eva Wallisfürth

Byguide Eva Wallisfürth orienterer turister på besøk i Trondheim om hva byen har å by på. Her fra utsikten på Byåsen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Eva Wallisfürth fra Tyskland er autorisert guide, og trives veldig godt i jobben sin. Men som byguide vet man som regel aldri når neste oppdrag kommer. Dette gir en utrygghet som Wallisfürth nå vil ha en endring på.

– Elsker jobben

Byguide Eva Wallisfürth

Eva Wallisfürth ønsker nå en arbeidskontrakt i jobben som byguide i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Jeg ønsker en arbeidskontrakt med oppdragsgiveren min. Jeg elsker jo jobben min og har mye å gi, sier hun.

Hun bruker morsmålet flittig, og det er mange tyskere som kommer med Hurtigruta til Trondheim når NRK er med Eva Wallisfürth ute på oppdrag som byguide. Som så mange ganger før står hun klar ved kaia, klar til å ta dem med på en guidet busstur i trønderhovedstaden.

– Jeg elsker å være i kontakt med folk og mine landsmenn kommer jo hit med Hurtigruta hver eneste dag. Vi skulle gjerne ha fått betalt for å gjøre denne jobben, og gjerne hatt en kontrakt. Nå må jeg følge med på telefonen hele tiden om det kommer inn oppdrag, sier Eva Wallisfürth til NRK.

Byguide Eva Wallisfürth

Hun elsker jobben sin som guide, og står klar på kaia når Hurtigruta full av turister legger til.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Søker hjelp

I fem år har den erfarne guiden levd på denne måten, og nå har hun søkt hjelp hos Handel og Kontor i håp om å få en lovlig arbeidskontrakt.

– Om det så bare hadde vært noen prosents stilling, ja kanskje ti prosent, så hadde det vært fint. Men det er en utfordring å få til det, sier hun.

Også i de andre byene blir guider ringt opp etter behov.

– Ja, i Oslo er det ingen av guidene som har kontrakter. De blir hyret inn etter behov, og er prisgitt den enkelte formidleren at de ringer til akkurat deg. Mange guider ønsker større forutsigbarhet, sier leder i Oslo Guideforening, Søren Swensen.

Falsk reklame for trønderske reiseliv, May Britt Hansen, reiselivssjef, Trøndelag Reiseliv

May Britt Hansen er direktør i Visit Trondheim.

Foto: Frank Almås / NRK

Reiselivsdirektør May Britt Hansen i Visit Trondheim ser at flere guider ønsker faste avtaler.

– Mange ønsker å ha det slik det er nå, men vi ser at enkelte vil ha mer faste oppdrag. Derfor er vi i dialog om å kunne få til deltidsstillinger for å skape større forutsigbarhet, sier Hansen.