Hopp til innhold

Bygger kjempeanlegg på Helgeland

Overhalla Betongbygg har fått sin største kontrakt noensinne. Nå skal betongelementer til 103 millioner kroner fraktes fra Overhalla til et smoltanlegg på Helgeland.

Overhalla Betongbygg

Overhalla Betongbygg skal det neste året produsere smoltekar til landets største landbaserte smoltanlegg på Helgeland.

Foto: Overhalla Betongbygg

Overhalla-bedriften har 71 ansatte, og skal nå samarbeide både med Sintef og selskapet Helgeland Smolt. De skal nemlig produsere helt nye smoltekar i betongelementer.

– Ikke gjort før

– Karene for å ha smolten i er vanligvis laget av glassfiber, stål eller plasstøpt betong. Vi har valgt å lage dem i prefabrikkert betong. Det er ikke gjort før, forteller salgsansvarlig Kjell Bjarne Kjøglum ved Overhalla Betongbygg.

Ved Reppa kraftstasjon i Rødøy kommune på Helgeland skal det bygges et anlegg for produksjon av smolt som trolig vil bli landets største landbaserte anlegg. Kontrakten på 103 millioner kroner er den største selskapet har inngått.

– Vi har laget en løsning som vi mener vil bli veldig bra. Nå har vi også fått med oss Sintef som skal kvalitetssikre og optimalisere løsningene vi velger, sier Kjøglum til NRK.

To fotballbaner

Anlegget som skal bygges tilsvarer omtrent størrelsen av to fotballbaner. Eller 13.000 kvadratmeter når det står ferdig. Kapasiteten vil bli på om lag 2000 tonn biomasse.

Produksjonen av alle betongelementene som skal fraktes nordover starter i november, og det første av seks bygg skal etter planen være ferdig montert til jul.

Nå er de 71 ansatte i Overhalla sikret arbeid med støpingen av betongelementene i ett år framover. Det betyr mye for bedriften som nå sikter seg inn mot oppdrettsbransjen i framtida.

– Vi ser jo at oppdrettsnæringen er den nye oljeindustrien i Norge. Derfor er det selvfølgelig viktig for oss å henge med, og kanskje spesialisere oss innenfor denne virksomheten, mener Kjell Bjarne Kjøglum i Overhalla Betongbygg.