Brudd i forhandlingene om kommunesammenslåing

Verdal kommune forlot onsdagens forhandlingsmøte med Frosta og Levanger, etter brudd i forhandlingene om kommunesammenslåing.

Laster kart, vennligst vent...

Forhandlingene mellom Verdal, Levanger og Frosta førte ikke frem onsdag.

Bjørn Iversen, ordfører Verdal

Bjørn Iversen sier bruddet skyldes uenighet om lederstillinger.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– Vi er i en situasjon der alle lederstillinger, både politisk og administrativt, skal havne i Levanger, og vi har foreslått en moderert løsning. Det var det ikke aksept for, sier ordfører i Verdal kommune, Bjørn Iversen, til NRK.

– Det er brudd i forhandlingene, bekrefter ordføreren.

Det var et ønske om sammenslåing til en storkommune Innherred, men det forutsetter en reell holdning til likeverdighet mellom kommuner som på mange vis er likeverdige. Og vi synes den ble kraftig utfordret når ikke en eneste lederposisjon legges til Verdal kommune.

Vurderer ingen sammenslåing

– Forhandlingene for vår del er avsluttet sånn som det er nå. Vi har et formannskapsmøte i morgen, og der er det en liste for oss med fremtidsmuligheter, sier Iversen.

Forhandlingene mellom Frosta og Levanger fortsetter onsdag kveld, mens Verdal nå må se på nye muligheter.

Trine Haug

Trine Haug sier bruddet i forhandlingene var delvis ventet.

– Vår nærmeste nabo i nord, Inderøy kommune, har for eksempel ikke valgt å forhandle om sammenslåing. Det er en mulighet for oss også, som er en kommune med 15 000 innbyggere, sier Iversen.

– Var forberedt

– Vi var forberedt på at det kunne skje, men det var veldig synd med tanke på at med et slikt samarbeid kunne vi fått til gode tjenester for innbyggerne i alle tre kommuner, sier ordfører i Frosta, Trine Haug.

Ordfører i Levanger, Robert Svarva, har liten forståelse for Iversens avgjørelse.

Robert Svarva, ordfører i Levanger (Ap)

Robert Svarva ser frem til fremtidige forhandlinger med Frosta kommune.

Foto: Terje Næss

– I det tilbudet de fikk fremlagt, så var det av rådhusfunksjoner dobbelt så mange ansatte i Verdal som i Levanger. Jeg har egentlig lite forståelse for avgjørelsen, men det han tenker på er jo at politiske og administrative lederstillinger skulle være i kommunesenteret Levanger, sier Svarva.

Både Haug og Svarva ser positivt på det fremtidige samarbeidet mellom deres kommuner, og skal i nytt møte mandag.

– Det er et godt og tillitsfullt forhandlingsklima mellom Levanger og Frosta, og jeg opplever en reell vilje til å komme frem til en løsning for innbyggerne i begge kommunene, sier Svarva.