Mann arrestert etter brann i historisk Levanger-bygg

En mann i 30-årene er siktet for å stå bak brannen i Levanger sentrum torsdag formiddag. En historisk bakgård i byen ble ødelagt i brannen.

Mannen som nå er siktet for brannstiftelse, ble pågrepet av politiet torsdag ettermiddag.

Avhøres i kveld eller fredag

– Det var vitneopplysninger som gjorde at vi ville snakke nærmere med mannen. Han oppholdt seg i nærheten av brannstedet da vi fikk kontakt med han, og han ble etter hvert arrestert. Mannen vil bli avhørt om brannen enten torsdag kveld, eller fredag morgen, sier politiets etterforskningsleder, Hilde Mari Musum.

Mannen var også tiltalt for brannstiftelse i Levanger for et par år siden, men ble frifunnet for dette i tingretten i 2020, opplyser politiet.

Brannen i Håkon den godes gate i Levanger sentrum ble meldt klokka 10.52, og brannvesenet i Levanger var raskt på plass for å starte slukkingsarbeidet.

Brannmann Terje Rennan i Levanger

HAR KONTROLL: Brannvesenets innsatsleder, Terje Rennan, sier de har kontroll på brannen. Men den historiske bygningen, Stallen, ble totalskadd i brannen.

Foto: Hanne Barnhardsen Nordvåg / NRK

Det er flere leiligheter i bygningen som kalles Stallen. Det er Levanger kommune som leier ut leilighetene, og tre av dem med tre beboere er rammet av brannen. Kommunen jobber nå med å skaffe disse nytt husrom. Også bygningene rundt er sikret, og det er ikke fare for spredning.

– To av dem var hjemme da brannen startet, mens den tredje var bortreist. Bygget skal være totalskadd i brannen. Den ligger i bakgården, og det er drastiske skader. Bygget er ubeboelig, og det er usikkert om det er mulig å redde det historiske bygningen, opplyser brannvesenets innsatsleder, Terje Rennan.

– Har kontroll

– Brannvesenet har kontroll på brannen, meldte politiet på Twitter i 11.20-tiden.

Da NRK snakket med politiets operasjonsleder, Ole Tokstad i 11.10-tida, ble det jobbet iherdig på brannstedet.

– Vi fikk melding om full overtenning i et bygg, og at flammene slo ut fra taket. Alle nødetatene rykket ut, og brannvesenet har startet slukking. Vi har så langt ikke full oversikt over situasjonen.

Det brenner i Håkon den godes gate i Levanger sentrum.

REDDET UT: Røykdykkere reddet ut en person bra den brennende bygården i Levanger.

Foto: Kristine Aune

Reddet ut

– Det er trehusbebyggelse i området, og så langt vet vi ikke hvor mange som bor der, og om det er folk i huset. Brannvesenet er i ferd med å ta seg inn i bygget, og foretar eventuell evakuering, sa Tokstad til NRK klokka 11.10.

Like etter fikk nødetatene bekreftet at det var en person i ei leilighet i bygningen. Vedkommende er nå hentet ut av brannvesenets røykdykkere på stedet, og får behandling på Sykehuset Levanger.

Historisk bygning

Ifølge Levanger kommune er bygården som ble rammet av brann torsdag, bygd rundt 1900, etter den siste bybrannen.

Gården ligger innenfor området som er fredet som kulturmiljø.

«Bakgårdsbebyggelsen er en viktig del av Levangers kulturmiljø for å forstå hvordan folk bodde, levde og arbeidet her», skriver kommunen på sin hjemmeside.

Levanger kommune understreker at det er viktig å ta vare på slike bakgårder for å vise fram den historiske siden av byen. Bakgårdene var den gangen viktige som lagerplass, verksted, utedo og rom for husdyr. Den aktuelle bakgården i Håkon den godes gate er godt bevart med opprinnelig kledning, vindus- og dørornamenring, og taktekking.

Byantikvar Tove Nordgaard i Levanger

TRIST: Byantikvar Tove Nordgaard i Levanger synes det er trist at bakgården har gått tapt.

Foto: Hanne Barnhardsen Nordvåg / NRK

– Kjempetrist

Byantikvar Tove Nordgaard i Levanger er kjempetrist etter brannen som rammet byen torsdag.

– Jeg er glad for at beboerne er reddet, men Stallen fra 1900 var jo en veldig viktig del av trehusbyen Levanger som er fredet i sin helhet. Bakgårdene er noe vi ønsker å bevare fordi de forteller noe om de som levde og virket her fra byen ble etablert, sier Nordgaard til NRK.

– Dette er dramatisk, og vi har en stor utfordring med den gamle bebyggelsen og brannsikring. Byggene står tett, og det er ofte ikke brannmurer mellom husene. Mange av dem er også bygd om, og branner kan spre seg fort når de ligger så tett. Vi satser mye på brannsikring i Levanger, og vi ser nå hvor viktig dette arbeidet er, fortsetter byantikvaren.

Hun forteller at bakgårdene har en stor kulturhistorisk verdi, og de er viktige for å gjenskape atmosfæren i byen som ble bygd opp etter bybrannen i 1897.

Ulughbek Bakirov

HAR HÅP: Ulughbek Bakirov håper at han berget eiendelene sine i brannen.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Har bodd her i 12 år

En av beboerne, Ulughbek Bakirov, fra Usbekistan, har bodd i den samme leiligheten i 12 år. Da kom han som flyktning til Norge.

– Leiligheten min ble delvis ødelagt i brannen. Jeg har fryktet naboen min lenge. Jeg gikk ut klokka 10.30 og låste døren. Etterpå luktet jeg røyk, og da så jeg svart røyk fra naboleiligheten. Jeg ringte på og banket på døra hans. Han svarte ikke, og jeg åpnet døra, og ropte på han.

– I mellomtiden hadde en annen ringt etter politi, lege og brannvesen. Nå har jeg fått rom på Backlund Hotell, og får ikke gå inn i leiligheten min på noen dager. Så få jeg kanskje en ny leilighet etter hvert. Men gjenstandene mine som ligger igjen i leiligheten er ikke det viktigste akkurat nå. For jeg er glad for å ha helsa i behold, sier Bakirov til NRK.