Borten Moe: Slutt for Statkrafts vindkraftutbygging

Statkrafts beslutning om å ikke investere i Fosen- og Snillfjord-prosjektene i Midt-Norge, betyr slutten for Statkrafts vindkraftutbygging i Norden, hevder Ola Borten Moe (Sp).

Sp-nestleder Ola Borten Moe

Første nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe sier arbeidet med å planlegge en ny linje et annet sted må begynne. – Og her snakker jeg av erfaring: det kommer til å ta lang tid, skape mye konflikt og bli kostbart, sier han.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Når de ikke finner dette realiserbart, kan de umulig bygge ut andre steder heller, sier den tidligere olje- og energiministeren til NTB.

Borten Moe sier vindkraftprosjektene skulle gi mer fornybar energi i kraftmarkedet, sikre forsyningssikkerheten i regionen og skape industri og arbeidsplasser knyttet til det fornybare Norge.

– Dette er et vedtak med enorme konsekvenser, sier han, og betegner dagen som en svart dag for fornybar fremtid i Norge.

Gedigen nedtur

Også Sør-Trøndelags fylkesordfører ser dagen som en gedigen nedtur.

– For lokalpolitikere, næringsliv og kommuner som har jobbet intenst for å forberede de store utbyggingene er dette et slag i ansiktet, og for alle oss som har drømt om ny fornybar energi, nye industrielle muligheter innen vindkraft og for eksempel på sikt produksjon av hydrogen fra anleggene, er dette et trist dag, sier Tore O. Sandvik.

LES: – Strømforsyningen i Trøndelag er presset
LES: Jubler etter vindkraft-nei

Ikke lønnsomt

Det var torsdag formiddag nyheten kom, om at Statkraft likevel ikke ønsker en vindkraftutbygging på Fosen og i Snillfjord i Trøndelag. Årsaken er at prosjektene ikke vil være lønnsomme.

– Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

LES: Industrieventyret som kan bli et mareritt