Bønder vil satse på vindkraft

Gårdbrukere i Inderøy vil satse på vindkraft og ber kommunen vurdere privateide vindmøller.

Vindmølle (montasje)

- Vi ber kommunen utrede muligheten for at det kan bli prosjektert småskala vindmøller med grunneiere, bønder og grendelag som eiere og drivere, sier Per Morten Kvam, leder i Bondelaget i Inderøy til NRK.

Det er ikke de største vindmøllene som kan bli satt opp i Inderøy, men behovet for alternativ og fornybar energi er stort. Og vind er et godt alternativ, mener Kvam.

Tror det er lønnsomt

Private møller er allerede reist på Ørlandet og snart i også Verdal.

 Per Morten Kvam

Per Morten Kvam

Foto: NRK

- Det er mer vind på Ørlandet enn i Inderøy, men vi tror det kan være lønnsomt enkelte steder i kommunen, sier bondelagslederen.

I løpet av året skal en ny klima- og energiplan på plass i kommunen, og ordføreren er positiv til tanken om vindmøller.

- De presenterte planer om småskala vindkraft som et supplement til gårdenes energibehov. Og det er anlegg som ikke er så ruvende og som det kan være interessant å få vurdert, sier Ole Tronstad (Sp).

Klima- og energiplanen skal være ferdig i løpet av året.

Grønt lys fra miljøvernerne

Naturvernforbundet mener at mindre vindmøller tilknyttet gårder er bedre enn store mølleparker i uberørt natur.

Aud Karin Holmern

Aud Karin Holmern

Foto: NRK

- Det viktige er at dette ikke blir storslagent men at vindmøllene blir små. Da vil jeg si at det er et godt forslag, sier Anneke Liesker i Naturvernforbundet.

Kulturlandskapet er det viktigste produktet for reisebyrået reisInderøy, de er opptatt av at landskapet ikke ødelegges.

- Det må bli vakkert og det må bli et tilskudd til kulturlandskapet. Hvis ikke synes jeg ikke vi skal satse på vindkraft, sier Aud Karin Holmern, daglig leder i reisInderøy.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .