Hopp til innhold

Hele Norge holder hender

I Selbu dannet 315 elever et hjerteformet broderkjede og markerte den historiske begivenheten på Eidsvoll for 200 år siden. Hele landet er med i markeringen.

Bell skoles broderkjede

HISTORISK HJERTE: Elever fra Bell barneskole fikk hjelp av både ungdomsskole- og videregående skole i Selbu, og dannet denne hjerteformede broderkjeden for å markere Grunnlovsjubileet.

Foto: Geir Håvard Mebust

For nøyaktig 200 år siden lagde Eidsvollsmennene en broderkjede og sa "Enig og tro til Dovre faller".

Bell skole i Selbu grep sjansen og samlet 315 elever tirsdag formiddag.

– Når oppfordringen kom om å bli med på en slik historisk markering, måtte vi benytte sjansen å slå til, sier rektor Geir Håvard Mebust til NRK.

Send oss ditt bilde på Instagram med #nrk1814, eller på MMS til nummer 1987 med kodeord nrk1814.

SE ALLE BILDENE HER!

Dannet et hjerte

Det er museet Eidsvoll 1814 og radioprogrammet Norgesglasset på NRK P1 som i dag prøver å samle hele landet i en broderkjede.

En broderkjede er en enkel og symbolsk handling hvor man stiller seg sammen, krysser armene og tar sidemennene i hendene.

I Selbu bestemte de seg for å danne et hjerte.

– Jeg tror elevene synes det var artig å få være med på en slik begivenhet. Dette ble en fin opplevelse, både for store og små, sier Mebust, som mener elevene nå er godt kjent med hva som skjedde på Eidsvoll for 200 år siden.

– Mye av undervisningen den siste måneden vært knyttet til temaet demokrati og at grunnloven i år er 200 år. Vi har hatt natursti og en høytidelig markering på skolen 16. mai med underholdning og sang, forteller rektoren.

Ville sette et verdig punktum

Ifølge historiker Kristoffer Endresen ved Eidsvoll 1814 oppsto broderkjeden spontant.

– Det hadde vært voldsomme konflikter underveis i arbeidet med å lage grunnloven, men broderkjeden var et forsøk på å sette et verdig punktum, forteller historiker Kristoffer Endresen ved Eidsvoll 1814 til NRK.

Riksforsamlingen på Eidsvoll av Oscar Arnold Wergeland

Riksforsamlingen på Eidsvoll malt av Oscar Arnold Wergeland.

Foto: Wikimedia Commons

Våren 1814 jobbet 112 menn intenst i seks uker med å lage en grunnlov som erklærte Norge som et selvstendig land.

Etter at grunnloven var ferdig, møttes Eidsvollsmennene en siste gang 20. mai 1814. Dette var egentlig en uvesentlig dag, da de bare skulle møte opp og godkjenne protokollen.

– Stemningen i forsamlingen var fortsatt preget av alle konfliktene. Plutselig reiste Jens Schou Fabricius seg opp og foreslo at de skulle vise at de kunne enes om resultatet, selv om det hadde vært mye krangling underveis. Han mente det var viktig å stå sammen hvis grunnloven skulle ha legitimitet, forteller Endresen.

Fabricius fikk alle til å krysse armene og ta tak i hånden til sidemannen. Så sa de høyt i kor: «Enig og tro til Dovre faller!»

Også utenfor NRK på Tyholt i Trondheim, laget ansatte en broderlenke i anledning grunnlovsjubileet.

Også utenfor NRK på Tyholt i Trondheim, laget ansatte en broderlenke i anledning grunnlovsjubileet.

Oppfordrer alle skoler i Trøndelag

Rektoren i Selbu mener alle skoler i Trøndelag skal kaste seg ut i det og lenke seg sammen på denne historiske dagen.

– Jeg håper alle kommer seg ut i finværet og får tatt et bilde av lenkene som lages. Det er en viktig markering, og symbolikken i det å stå sammen for demokratiet i nye 200 år, og å gjøre det samme som Eidsvollsmennene gjorde i 1814, er noe alle bør bli med på i dag, sier Mebust.