Hopp til innhold

Bjørnen har flytta til Otterøya

– Det er ingen tvil. Vemundvikbamsen har flytta til Otterøya. Det sier NRK-journalist og naturfotograf Kjartan Trana, som natt til onsdag fikk fotografert dyret.

Bjørn sett på Otterøya

Flere skuelystne fikk et sjeldent syn på Otterøya natt til onsdag. For første gang på hundre år er det bjørn på øya.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Trana var på Otterøya natt til onsdag for å se etter bjørnen som skulle være observert der. Han fikk fullklaff og fikk fotografert dyret.

– Det har vært stilt spørsmål om dette kan være samme bjørn som den som ble sett i Vemundvik, og det kan jeg bekrefte, sier Trana.

Bamsen har flytta seg flere mil

I pinsa skapte en bjørn stor oppstandelse i Vemundvik utenfor Namsos. Tre hundre meter unna skolen i grenda, kom bjørnen gjentatte ganger tilbake til et elgkadaver. Statens naturoppsyn fjerna til slutt kadaveret og har holdt vakt på stedet. Skolen har tatt sine forholdsregler, men både elever og ansatte håpa å få se dyret.

Nå er det imidlertid klart at bjørnen har flytta seg flere mil unna stedet.

Natt til onsdag fotograferte NRKs journalist Kjartan Trana dyret på Broum på Otterøya.

Det finnes ingen tvil om at det er det samme dyret.

Bilder fra Otterøya satt ved siden av bilder tatt i Vemundvik, viser at bjørnen har de samme tegningene i ansiktet.

Lyset og vinkelen er litt forskjellig, men det svarte under venstre øye, ørene og den mørke flekken i panna vitner om at det er samme dyr.

Bjørner i Namsos

Det er samme bjørn som har vært både på Otterøya (til venstre) og i Vemundvik.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Viste ingen interesse for hjorten

Bjørnen har enten svømt over et lite sund som heter Lokkaren eller gått veien over til Otterøya, der mange er nervøse for at bjørnen skal prøve seg på den store hjortebestanden der.

I natt fulgte NRKs naturinteresserte medarbeider bjørnen i godt over en time.

– Den gikk på de samme jordene som hjortene, men viste ingen interesse for dyrene, sier Kjartan Trana.

Hjorten var oppmerksom på rovdyret, som bare gikk noen hundre meter unna, men fulgte bare med på bevegelsene og holdt seg på samme jorde. Bjørnen spiste gress og planter, og den så ut til å ha forkjærlighet for gammel løvetann.

– Ingen stor bjørn

Det er liten tvil om at det er en ung hannbjørn som er på streif i dette området. Trana mener det er snakk om et to år gammelt dyr, som er godt under de 100 kiloene det først ble anslått til å være.

NRK har satt sammen et bilde tatt av bjørnen og fotografen fra nøyaktig samme sted, med samme objektiv. Det bildet viser størrelsen på bamsen ganske godt, og at det er langt unna noen bjørnerugg som besøker Namsos.

Kjartan Trana og en bjørn

Her viser fotografen hvor stor bjørnen er (fotomontasje).

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Fra eldre tider er det kjent at Otterøya og noen av de øvrige øyene i Namsenfjorden har hatt besøk av bjørn, men det er nok minst 100 år siden det sist ble observert bjørn akkurat her.

Noen skuelystne som også fikk et glimt av bjørnen i går syntes dette var en stor naturopplevelse.

– Nå må bjørnen få litt fred

Lars Bendik Austmo, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, mener det ikke er noen grunn til å tro at det er flere bjørner i området.

– Ut fra bildene føler jeg meg ganske trygg på at det er samme bjørn som har vært på ferde både i Vemundvik og nå på Otterøya, sier han.

Verken direktoratet eller Statens Naturoppsyn foretar seg noe med bjørnen nå.

– Oppdraget til SNO var å fjerne åtet som lå ved skolen i Vemundvik, og få bjørnen til å dra derfra. Bjørnen har ikke gjort noe unormalt, nå må den få litt fred, mener Austmo.

– Den har hatt et kobbel av interesserte og fotografer etter seg hver gang den har vist seg de siste dagene, sier han.

At bjørnen muligens har svømt over til Otterøya, er ikke unormalt.

– Bjørn har ikke noe problem med å svømme, det har til og med skjedd i Stockholms skjærgård. Det som er spesielt i dette tilfellet, er at det er bjørn ved Namsenfjorden – her pleier den ikke å være, sier Austmo.

Denne bjørnen ble filmet rundt 60 meter fra et hus i Namsos.