NRK Meny
Normal

Bjørgen i fyr og flamme

– Deilig! Marit Bjørgen (26) satte fyr på turboen og sendte av gårde en nyttårsrakett på forskudd ved å bli historiens første vinner i Tour de Ski nyttårsaften.

Marit Bjørgen vinner første etappe av Tour de Ski
Foto: ROBERT MICHAEL / AFP

I en sesong som har variert fra det strålende (åpningen i Düsseldorf) til det håpløse (17.-plassen i Cogne) la hun ikke skjul på følelsene etter skøytesprintseieren på selveste Olympiastadion i München – i det første av seks renn i Tour de Ski.

Bjørgen var på forhånd kanskje den største favoritten til å ta hjem sammenlagtseieren, og hun ble ikke mindre favoritt gjennom innsatsen på den siste dagen i 2006.

– Korte skøytesprinter har alltid passet meg bra, konkluderte hun kjapt.

Bjørgen avgjorde i den siste svingen før oppløpet. Da passerte hun canadiske Chandra Crawford, som ble nummer tre bak prologvinneren Arianna Follis.

Svingteknikken er noe Bjørgen har trent ekstra på en god stund.

Nervøs

Marit Bjørgen skulle komme senere i form denne sesongen enn hun pleier. Likevel har både hun selv og de fleste andre vært usikker på hvor god hun egentlig har vært.

Før sprinten i München var hun mer nervøs enn på lenge.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg har følt meg mye bedre i romjula enn før jul. I dag var jeg mer tent enn på lenge og var skikkelig nervøs før start. Jeg måtte si til meg selv: «Dette klarer du, dette klarer du». Det er godt tegn at jeg er nervøs. Det var jeg foran sprinten jeg vant i Düsseldorf i oktober også.

- Sugen og tent 

Søndag sa Bjørgen at hard trening i oktober trolig er årsaken til at formen har latt vente på seg. Nå har hun trent mindre, og overskuddet har kommet. Akkurat som planlagt.

– Kroppen er helt annerledes nå. Jeg er mer sugen og tent på å ta i, og da kom også nervøsiteten.

– Hva med resten av Touren?

– Jeg har kommet hit for å vinne sammenlagt, og etter denne seieren ligger jeg veldig godt an. Men vi skal noen lengre distanser også, før det blir avgjort.

De to neste går i Oberstdorf 2. og 3. januar.

Selvtillit

Landslagstrener Egil Kristiansen gledet seg over seieren. Han fikk noen av svarene han har håpet på.

– Hun så pigg ut. Jeg tror hun er i god nok form til å holde hele Touren ut. Denne seieren betyr først og fremst noe for det som skjer oppe i hodet. Hun får tilbake troen på seg selv, sa han.

Vibeke Skofterud ble nummer 24 og Kristin Mürer Stemland nummer 30. Kine Beate Bjørnås, Kristin Størmer Steira og Betty Ann Bjerkrheim Nilsen kom ikke til finalene.

Tour de Ski avsluttes i Val di Fiemme 7. januar