Bjarne (91) skal spille til han blir 100

91 år gamle Bjarne Haugum fra Overhalla er en av landets eldste aktive musikere. Nesten daglig tar han fram saksofonen og tryller fram de flotteste toner.

Bjarne Haugum

Bjarne Haugum i godstolen hvor han nesten daglig øver med saksofonen fra 1963.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I over 70 år har veteranen vært aktiv musiker, og 91-åringen spiller fortsatt konserter sammen med andre godt voksne musikere fra heimbygda.

– Helsa er stort sett bra, men jeg sliter en del med føttene. Kona sier jeg skal holde på til jeg blir 100 år, så jeg har ikke noe valg. Jeg må bare fortsette, ler 91-åringen.

– Og så er det viktig for å holde meg i form. Spillingen er fysisk krevende og derfor er lungekapasiteten min veldig god, sier han.

– Fin tone

Per Solbakk har spilt med Bjarne Haugum i mer enn 50 år, og er imponert over veteranen.

– Vi begynte å spille sammen i Grandes på 1960-tallet. Han er fenomenal og har en så fin tone på saksofonen. Jeg tror det må være i genene hans, for du skal lete lenge for å finne maken, sier Solbakk.

Bjarne Haugum begynte å spille saksofon som ung mann rett etter krigen.

– Ja, det var vel på 1940-tallet jeg fikk tak i en gammel saksofon, og det var sånn det begynte. Jeg lærte meg å spille selv, og har aldri gått noe sted for å lære det, sier han.

Bjarne Haugum og Per Solbakk spiller Sommerkveld ved Tunnsjøen på saksofon og trekkspill.

Bjarne Haugum og Per Solbakk spiller Sommerkveld ved Tunnsjøen sammen på saksofon og trekkspill.

Mye glede

De siste årene har Bjarne og Per spilt sammen igjen, og finner mye glede i det.

– Ja, Bjarne er så flink til å fortelle historier, og vi har jo opplevd så mye sammen. Særlig da vi spilte på fester i gamle dager, men de historiene kan vi ikke fortelle, ler Solbakk.

91-åringen har spilt i mange forskjellige band og orkestre gjennom årene, og er fortsatt aktiv med to konserter sammen med andre veteraner i Namsos og Flatanger sist helg.

– Jeg øver også nesten hver dag for å holde spillingen ved like. Noen ganger kan jeg ha lyst til å slutte, men når det blir spørsmål så er det interessant å være med likevel, sier Bjarne Haugum.

Per Solbakk og Bjarne Haugum

Veteranene Per Solbakk og Bjarne Haugum har spilt sammen siden 1960-tallet.

Foto: Espen Sandmo/NRK