NRK Meny
Normal

Biskopen reagerer på Rotmo

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas mener Hans Rotmos uttalelser om islam er svært uheldige.

Nidaros-biskop Tor Singsaas

– Slike utsagn som Rotmo kommer med fører lite godt med seg, sier biskop i Nidaros, Tor Singsaas.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

Han mener Rotmo skjærer alle over én kam når han uttaler at han er redd for å kritisere islam, og at muslimer ikke er like tolerante som kristne når de blir kritisert.

– Det fører lite godt med seg å generalisere så sterkt som han gjør, sier Singsaas.

Sterke utsagn

Hans Rotmo

Hans Rotmo er redd for represalier om han kritiserer islam.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

– Hvis jeg skulle sagt det jeg faktisk mener om islam, så er jeg ikke langvarig på denne kloden, nei, uttalte Rotmo til NRK.

Singsaas synes dette er ille. Han har selv vært engasjert i tverr-religiøse spørsmål, og er med i et dialogforum mellom det kristne og det muslimske miljøet i Trondheim. Han mener slike uttalelser kan gjøre at folk skaper seg et feil bilde av Islam.

– Jeg liker veldig dårlig at vi går ut med slike meldinger i det offentlige rom fordi det ofte er noen som blir merket og jeg liker det dårlig når en slik oppfatning får lov til å slå rot i folk flest. En oppfatning om at slik er det og så farlig er det, sier biskopen.

Kritikk fra flere

Styreleder Ali Gotvassli i Islamic Cooperation i Steinkjer

Rotmo viser at han ikke vet nok om islam og andre religioner, sier styreleder i Islamic Cooperation i Steinkjer, Ali Gotvassli.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Også styreleder i Islamic Cooperation i Steinkjer, Ali Gotvassli mener disse uttalelsene er kritikkverdige.

– Når artisten Hans Rotmo sier han er redd for å kritisere islam, viser det at han ikke vet hva han snakker om, sier han.

Han er litt overrasket over utspillet fra Rotmo, en artist han kjenner til og har lyttet på.

– Han har trampet i salaten og rammer vel bare seg selv som artist. Alle kan si hva de mener i Norge uten at det får konsekvenser for dem.

– Hva med påstanden om at muslimer er mindre tolerante enn kristne når de blir kritisert?

– Det finnes noen fanatikere i alle religioner. Men vi må respektere all slags tro, sier Gotvassli.

Kritisk mot kristendommen

Rotmo arbeider for tida med en ny utgave av Vårres jul, en CD som i sin tid, for 30 år siden, fikk mange kristne til å reagere. Han tror helt sikkert at noen kommer til å lage ei tilvarende plate om islam.

– Men det blir ikke meg. Det tør jeg ikke. Jeg kjenner til islam ganske brukbart. Der er det en helt annerledes tankegang. Vi som ikke tror på islam skal fordømmes og gå til grunne. Dette står i hvert sura i koranen, sier Rotmo.

Gotvassli mener at Rotmo ikke vet hva han snakker om og oppfordrer ham til å vise fram disse skriftene og diskutere dem med muslimer.

– Dette viser at han er utvitende om islam og andre religioner. Det står også i bibelen at de som ikke tror skal havne et visst sted, sier Gotvassli.