NRK Meny
Normal

Biola ga 40 prosent færre tilfeller av eksem

En ny undersøkelse fra NTNU viser at Biola kan forebygge eksem blant barn helt opp i seksårsalderen.

En ny undersøkelse fra NTNU viser at Biola kan ha en svært positiv effekt i å forebygge eksem blant barn helt til seksårsalderen.

SE VIDEO: I studien ble 415 gravide kvinner fulgt fra svangerskapet og frem til barna deres var to år gamle.

morsmelk

I studien fikk 34 prosent av barna til mødrene som drakk syrnet melk eksem, mens dette gjaldt 21 prosent av barna til mødrene som drakk Biola.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ved NTNU i Trondheim forsker de på morsmelk og hvordan stoffene i den påvirker nyfødte barn. I en ny studie blant over fire hundre gravide fikk cirka halvparten av dem et glass Biola hver dag i den siste måneden av svangerskapet og i tre måneder etter barnet var født. De andre mødrene fikk syrnet melk.

Den eneste forskjellen er at Biola inneholder probiotiske bakterier, som er bakterier med en helsefremmende effekt (se faktaboks).

Fikk mindre alvorlig eksem

Melanie Rae Simpson

Forsker ved NTNU, Melanie Rae Simpson.

Foto: Bent LIndsetmo / NRK

De som deltok i studien var et tilfeldig utvalg av gravide i Trondheim, og verken deltagerne eller forskerne visste hvem som hadde fått Biola eller syrnet melk.

– Når barnet hadde blitt to år fant vi ut at det var 40 prosent færre tilfeller av eksem, sier forsker ved NTNU, Melanie Rae Simpson til NRK.

I studien fikk 34 prosent av barna til mødrene som drakk syrnet melk eksem, kontra 21 prosent av barna til de som drakk Biola. De som hadde fått Biola fikk derimot en eksem som var mindre alvorlig.

– Vi tror de probiotiske bakteriene påvirker morsmelksammensetningen i en positiv retning, sa Christian Kvikne Dotterud ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU da studien startet.

(Artikkelen fortsetter under):

barn

Det er først nå at forskerne ser effekten av å drikke Biola, hele seks år etter studien startet.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ga effekt seks år etter

amming

Alle mødrene som var med i studien ved NTNU ammet barna sine.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Cristin Evans fikk sønnen William for åtte uker siden, og hun synes det er veldig gledelig å høre at Biola har en positiv helseeffekt.

– Jeg trodde ikke det fungerte for å unngå eksem, men tenkte heller på at det var godt for magen, sier Evans til NRK.

Fra før av er dette allerede påvist blant de minste barna, men det er først nå at forskerne har sett den samme effekten blant barn helt opp i skolealder.

– Nå når barna er seks år, ser vi at det fortsatt er rundt 30 prosent reduksjon i antall tilfeller av eksem. Dette betyr at Biolaen ikke bare forsinker utbrudd av eksem, men at det faktisk forebygger det, sier Simpson.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.
For første gang i Norge får besøkende på NTNU Vitenskapsmuseet se hvordan dyr ser ut på innsiden av huden.