NRK Meny
Normal

Ber om betinga fengsel i healer-saken

Steinkjer (NRK): Aktor i saken mot healeren som er tiltalt for et alvorlig brudd på loven om alternativ behandling, ber om at mannen blir dømt til 30 dagers betinga fengsel, med prøvetid på to år.

Advokatene i den såkalte healer-saken

Advokatene i healersaken. Fra venstre bistandsadvokat Anders Kjøren, aktor Bjørn Soknes og forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

– Det er fordi behandlinga fra healeren ble gitt i stedet for behandlinga kvinna ville ha fått på sykehuset. Det ville vært annerledes hvis hans behandling hadde kommet i tillegg til vanlig sykehusmedisin. Han tok over pasienten.

Det sa aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, i sin prosedyre i Inntrøndelag tingrett tirsdag.

– Han har ikke gjort det for å være slem, men han har opptrådt grovt uaktsomt ved at han ikke har satt seg inn i regelverket som gjelder. Derfor mener jeg at det er rett med betinga fengsel, sa Soknes.

Han viste også til at det har tatt nesten fire år før saken kom for domstolen, og at det har vært en påkjenning for helbrederen å være så lenge under etterforskning.

Forsvarer Per Magne Kristiansen ber om at klienten hans blir frifunnet.

LES: Strid om healerens makt over dødssyk kvinne

Valgte bort cellegiftbehandling

Den 70-årige healeren fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha behandlet kreftsykdom hos ei kvinne i 50-årene, som nå er død. Leger anbefalte kvinnen å starte cellegiftbehandling, men hun valgte alternativ behandling hos healer. Ifølge loven har ikke andre enn helsepersonell lov til å behandle alvorlige sykdommer med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege. Det var ikke tilfelle her, men healeren nekter straffskyld.

Saken starta med et brev fra avdelingsoverlegen på kreftavdelinga på Sykehuset Levanger stila til fylkeslegen i Nord-Trøndelag, skrevet to uker etter at kvinna døde i 2010. Her blir kontakten med healeren beskrevet.

Saken ble oversendt riksadvokaten i november 2011, og videre til Nord-Trøndelag politidistrikt. Politiet etterforska saken, men statsadvokatene i Trøndelag henla den. Helsetilsynet klagde på henleggelsen, og det ble til slutt tatt ut tiltale sommeren 2014.

– Prinsipiell sak

Den tiltalte healeren erkjenner ikke straffskyld. Forsvareren hans, Per Magne Kristiansen, sier at den tiltalte ikke kan se at han har gjort noe galt.

LES: Healer på tiltalebenken

– Det er ingen tvil om at kvinna ønska behandlinga, sier aktor Soknes.

– Spørsmålet er om behandlinga skjedde i samråd eller samforståelse med legene på sykehuset, mener han.

Han mener dette er en opplagt prinsipiell sak, og at behandlinga av den vil være med på å gå opp grensene for hvor langt man har anledning til å gå som alternativ behandler når det gjelder alvorlig sykdom.

Krever 50.000 kroner tilbakebetalt

Anders Kjøren, som er bistandsadvokat for barna til den avdøde kvinna, krever på vegne av dem at healeren betaler tilbake 50.000 kroner som han skal ha fått mens kvinna lå på dødsleiet.

Dette var etter de pårørendes oppfatning betaling for behandling, mens healeren mener det var tilbakebetaling av et lån han hadde gitt henne.