Healer dømt til 60 dagers fengsel

En 71 år gammel healer ga ei alvorlig kreftsyk dame behandling. Nå er mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel etter for brudd på kvakksalverloven.

Inntrøndelag tingrett

Healeren, en 71 år gammel mann, er i Frostating lagmannsrett dømt til betinget fengsel i 60 dager.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Mannen ble i 2014 dømt til 30 dagers betinget fengsel og til å betale saksomkostninger på 2000 kroner av Inntrøndelag tingrett. Den dommen anket 71 åringen.

Nå har Frostating lagmannsrett skjerpa straffa til 60 dagers betinget fengsel og til å betale saksomkostninger på til sammen 4000 kroner. Retten var delt på om han skulle få utbetinga fengsel.

Stoppet kreftbehandling

Det startet med at kvinnen prøvde behandling hos den tiltalte healeren i 2008 fordi hun da slet med migrene. Healeren hjalp henne også da kvinnen fikk påvist kreft i tykktarmen to år senere.

Leger ved Sykehuset Levanger anbefalte henne å starte med cellegiftbehandling så raskt som mulig, fordi det kunne være lindrende og livsforlengende. Kvinnen ønsket derimot at healeren skulle behandle henne for kreft.

– Healeren gav beskjed om at hun ikke kunne begynne med cellegift, for da kunne han ikke hjelpe henne, fortalte søsteren til kvinnen i retten.

Døde i 2010

Healeren skal flere ganger ha dukket opp på sykehuset hvor kvinnen lå til behandling.

– 71-åringen startet den alternative behandlingen av henne ganske tidlig. Dette skjedde både hjemme hos henne, hjemme hos healeren og på sykehuset. Dette var en tidkrevende behandling, fortalte aktor Bjørn Kristian Soknes i Frostating lagmannsrett i september.

Kvinnen ble deretter akuttinnlagt, men healeren fortsatte med sin "behandling". Han fikk derfor skriftlig beskjed fra sykehuset om at dette ikke var akseptabelt. Beskjeden var signert av kvinnens lege.

Likevel gikk healeren videre med den alternative behandlingen, og dette fortsatte fram til hun døde i desember 2010.

Nå er altså mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel, samt dømt til å betale saksomkostninger på 4000 kroner.