NRK Meny
Normal

Ber om 14 års fengsel for drapet på Vibeche

Aktor la i Sør-Trøndelag tingrett i dag ned påstand om 14 års fengsel for 48-åringen som står tiltalt for å ha drept Vibeche Sofie Falck Danielsen i Trondheim 16. januar i år.

Bjørn Kristian Soknes

Tvilen i saken er ikke om tiltalte drepte, men om han gjorde det alene, sa førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes i retten.

Foto: Geir Wennberg

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Falck Danielsen ble funnet i Nidelva fire dager etter at hun forsvant.

Christian Wiig

Forsvarer Christian Wiig har uttrykt misnøye med at tiltaltes ekssamboer bare har en rolle som vitne i saken.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er mer enn tilstrekkelig med bevis for at tiltalte drepte Vibeche Sofie Falck Danielsen. Tvilen består i om han gjorde det alene, sa aktor Bjørn Kristian Soknes i sin prosedyre i tingretten.

48-åringen fra Fosen står tiltalt for forsettlig drap på kvinnen som senere ble funnet død i Nidelva i Trondheim 20. januar.

Les også: Vet ikke om han drepte Vibeche

En stund var også hans daværende 35 år gamle samboer siktet for drap eller medvirkning til drap, men Riksadvokaten bestemte at hun ikke skulle tiltales fordi det ikke kunne bevises at hun hadde gjort noe.

Les også: – Det var mitt livs mareritt

Blodspor og funn i tiltaltes hjem

Det er funnet blod fra avdøde både på tiltaltes bukse og genser. I baklomma på buksa fant man den samme taperullen som ble brukt til å pakke inn liket.

En engangshanske ble funnet i en veske hjemme hos tiltalte med hans DNA på. En liten bit av hansken ble funnet på innpakninga av den døde.

På genseren til tiltalte var det flere små blodsprutflekker som må ha kommet dit under drapet, sa aktor.

Også på samboerens T-skjorte er det funnet slike blodflekker.

– Det er sider ved samboerens forklaring som kanskje ikke står til troende. Men så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt har gjort, kan hun ikke tiltales. Å tiltale henne for en medvirkning ville vært spekulativt, så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt gjorde, sa Soknes.

Les også: – Opp til retten om de tror på henne eller ikke

Vitne gjenga tilståelse

Aktor viste også til en vitneforklaring fra en person som kom til leiligheten etter drapet. Vitnet, en kamerat av avdødes samboer, hørte at tiltalte sa:

– Æ har gjort det æ fikk beskjed om.

Vitnet visste ingenting om de tekniske bevisene da han forklarte seg for politiet kort tid etter drapet. Han refererte bare det tiltalte hadde sagt til ham ved bordet på kjøkkenet.

Vitnet sa i retten at han ikke helt greide å forstå at det hadde blitt begått et drap der. Men husket godt det korte svaret fra tiltalte da vitnet spurte ham hva som hadde skjedd.

Øks ett av drapsvåpnene

En øks funnet gjemt i en skuvseng i leiligheten er trolig et av drapsvåpnene, mener aktoratet. Øksa tilhører avdødes samboer. Det er funnet blod fra avdøde på øksa, selv om den var forsøkt vasket.

Det er bevist at drapet fant sted på soverommet og at offeret blødde i hjel.

– Hva som nøyaktig skjedde får vi kanskje aldri svar på. Men at tiltalte er skyldig i drap er bevist utover enhver rimelig tvil, sa aktor Soknes.

Erstatningskrav på 800 000,-

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad ber om 200 000,- kroner hver i oppreisningserstatning til offerets to barn og til offerets mor.

På vegne av avdødes samboer ber også bistandsadvokat Torfinn Svanem om 200 000,- kroner i oppreisning.

Forsvarer Christian Wiig har ikke gjennomført sin prosedyre ennå.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.