Hopp til innhold

Ber folk renske opp i stikkrenner

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber folk forberede seg på regn- og flomfare i Nord- og Sør-Trøndelag denne uka.

Flom Ålen sentrum

NVE har på grunn av den store nedbørsmengden valgt å varsle oransje og gult farenivå i Nord- og Sør-Trøndelag. Her fra flommen i Holtålen i 2011.

Foto: Nea radio

– Det er meldt mye nedbør og det vil si at vannføringene i elver og bekker vil stige og vi vil få flom i disse områdene. Normalt sett så kommer det mindre nedbør i indre strøk, men nå er det nesten like mye som i ytre strøk, sier vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Tomas Væringstad, til NRK.

Oransje farenivå i Nord-Trøndelag

NVE har på grunn av den store nedbørsmengden valgt å varsle med oransje farenivå i indre strøk i Nord-Trøndelag og gult nivå i ytre strøk.

– Det meste av nedbøren er meldt nord for Trondheim, men også på Fosen i Sør-Trøndelag vil det komme mye. Derimot tåler disse områdene vanligvis mer enn det som er i indre strøk i fylket, sier han.

Væringstad opplyser at faren for flom er større i Nord-Trøndelag enn Sør-Trøndelag.

– Det kommer mye nedbør nord for Trondheim og derfor varsler vi med oransje farenivå. Rødt er det høyeste, deretter kommer oransje og gult er det laveste, sier han.

Meteorologene opplyser at det farlige med uværet er at nedbøren påvirker områder som vanligvis ikke har så mye regn. For eksempel kan Lierne i Nord-Trøndelag få en hel oktober-dose med regn på ett døgn.

– Følg ekstra godt med

Hydrologen anbefaler de som bor i de flomutsatte områdene om å følge med på hvordan situasjonen utvikler seg på varsom.no eller yr.no.

– Man bør også renske opp i stikkrenner og avløpsveier, og hvis man bor i områder hvor det historisk sett har vært mye flom, bør man følge ekstra godt med, sier han.