Hopp til innhold

Ensom koronahøst for studenter: Clara (18) finner støtte hos venninnene i kollektivet

TRONDHEIM (NRK): Livet som student er mer krevende enn før korona, viser en fersk undersøkelse for NTNU-studenter. – Tallene er bekymringsverdige.

Clara Schøyen Raaum, NTNU-student

FØRSTEÅRSSTUDENT: Clara Schøyen Raaum (18) fra Bærum flyttet til Trondheim i høst. Hun føler det har vært ekstra betryggende å bo i kollektiv under pandemien.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

2000 studenter ved NTNU i Trondheim, Gjøvik og Ålesund har svart på en ny undersøkelse som Sit (Studentsamskipnaden i Trondheim) gjennomførte i oktober.

I undersøkelsen svarer studentene på hvordan de opplever studiesituasjonen, samt hvilke behov de har i en tid preget av restriksjoner og store endringer i hverdagen.

Sårbar gruppe

Over 53 prosent opplever i stor grad livet som student under korona som mer krevende enn før.

– Vi ser at studenter i utgangspunktet er en sårbar gruppe. Mange føler seg ensomme, og mange har psykiske plager. Dette forsterkes jo under pandemien, sier Audhild Kvam, administrerende direktør i Sit.

Audhild Kvam

UROVEKKENDE: – Vi ser at mange studenter som startet i høst ikke har fått kommet i gang med det sosiale livet sitt, sier Audhild Kvam, administrerende direktør i Sit.

Foto: NRK

Sit gjennomførte en lignende undersøkelse i april. Den nye undersøkelsen viser at studentene fortsatt opplever studenthverdagen som krevende, og at flere bekymrer seg for smittesituasjonen på campus.

– Studentene opplever fremdeles den nye hverdagen som utfordrende. Over halvparten av dem kjenner på en forverret stressfølelse, forteller Kvam til NRK.

Ekstra utfordrende for førsteårsstudenter

– Førsteårsstudenter synes studiesituasjonen er krevende. Vi ser at mange studenter som startet i høst ikke har fått kommet i gang med det sosiale livet sitt, påpeker Kvam.

En av førsteårsstudentene NRK møter på NTNU mener tilværelsen i høst ikke har vært så ille som fryktet, takket være en godt organisert fadderuke og gode venninner i kollektivet.

– Flere av venninnene mine har følt seg ensomme. Det kan lett skje når man flytter for første gang. Jeg føler det har vært en god trygghet å bo med to venninner jeg kjente fra før av, sier Clara Schøyen Raaum (18) fra Bærum.

Det har ikke vært noe problem for henne at det har blitt mye digital undervisning.

– Jeg liker best å jobbe alene. Jeg vet at flere førsteårsstudenter har jobbet mye hjemmefra, men eldre studenter har oppfordret oss veldig til å komme oss opp av senga og dra på campus.

18-åringen gledet seg mye til å bli student og utvide det sosiale nettverket.

– Det hadde vært en ekstra motivasjon om man kunne dra ut i helgene. Det er jo mye lettere å bli kjent med folk om man kan dra på fest. Det er en spesiell situasjon, men jeg har jo aldri opplevd en normal studietid, påpeker hun.

Marius Udnæs er på sitt fjerde studieår ved NTNU.

– Det er ikke så mye som skjer på campus nå. Det meste er digitalt.

Han mener det blir mye vanskeligere når man ikke har folk rundt seg.

– Det er nok ekstra utfordrende å være førsteårsstudent. Spesielt hvis man er ny i byen og ikke kjenner noen fra før av, sier han.

Marius Udnæs, NTNU-student

VANSKELIGERE TID: – Det blir mye vanskeligere når man ikke har folk rundt seg, sier NTNU-student Marius Udnæs.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Studentene som har deltatt i undersøkelsen rapporterer at konsentrasjon og effektivitet i hjemmestudiene er forverret etter koronasituasjonen. Det er mangel på struktur og disiplin, motivasjon, og fremdeles begrensende muligheter for å møte andre studenter som rapporteres som hovedårsaker til forverringen.

Kvam påpeker at det særlig er studenter med store psykiske plager som sliter.

– Det som er ekstra bekymringsfullt er at studenter som allerede sliter med psykiske plager og ensomhet synes det har blitt mye verre nå. Det er alvorlig, konstaterer hun.

Studentene sliter med søvn og ensomhet

– Vi ser at studiesituasjonen og livet ellers er veldig krevende for studentene. Særlig ser vi et økt symptomtrykk for psykiske plager, forteller Gustav Østerberg Øverli, velferdsdirektør i Sit.

Andelen studenter som rapporterer om store psykiske symptomplager har økt fra 12 prosent i april til 15 prosent i oktober.

– En økning på 3 prosent høres kanskje lite ut, men bak det tallet finner vi godt over 1000 unge mennesker, forklarer han.

Gustav Østerberg Øverli, Sit

BEKYMRET: – Vi er bekymret for langtidsvirkningene, og hva det gjør med frafallet på studier, sier velferdsdirektør i Sit, Gustav Østerberg Øverli.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Studentene sliter enda med søvnmønsteret, men situasjonen er forbedret siden forrige måling i april. Majoriteten av studentene rapporterer fremdeles at kontakten med venner er forverret.

– Vi ser at andelen studenter som er ganske eller veldig plaget med ensomhet er høyest blant de ferske studentene, sier Øverli.

Blant studenter i sitt første semester rapporterer 26 prosent at de er ganske eller veldig plaget med ensomhet, og 23 prosent av studenter som har studert lenger rapporterer det samme.

– Vi er bekymret for langtidsvirkningene, og hva det gjør med frafallet på studier. Det er et samfunnsproblem, fastslår han.