NRK Meny
Normal

Hun skuffet streikende førskolelærere

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen ville ikke kommentere streiken da hun møtte førskolelærere i Trondheim i dag.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen
Foto: Erland Knutsen / NRK

Barnehageansatte var samlet til konferanse i Trondheim på streikens første dag. "Temaet var Kvalitet og utfordringer i framtidas barnehager", og kunnskapsministeren var både på talerstolen og blant deltakerne.

Nevnte ikke streiken

I sitt innlegg fra talerstolen ga kunnskapsministeren uttrykk for at Norge vil ha verdens beste barnehager. Hun framholdt at kunnskapen til de ansatte er avgjørende for kvaliteten i barnehagene, men holdt seg unna den pågående streiken.

Flere av konferansedeltakerne var skuffa og forundra over at hun ikke nevnte streiken med et ord. De mener høyere lønn vil vise at de har en viktig jobb og at det vil være positivt for rekruttering til utdanninga og yrket.

Brynhild Henriksen, styremedlem Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag

Brynhild Henriksen er styremedlem Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Vi førskolelærere - aller flest kvinner – føler at vi ikke blir verdsatt for den innsatsen vi gjør – den innsatsen som Kristin Halvorsen uttrykker er så viktig. Kvinner blir ikke like høyt verdsatt som menn, og der syns jeg ministeren kunne kommet på banen, sa Brynhild Henriksen.

Henriksen er styremedlem i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag. Hun er i streik, men tok seg tid til å høre kunnskapsministerens innlegg.

– Jeg hadde jo håpet hun hadde holdt noen av de løftene hun ga i valgkampen, blant annet at oppgjøret i 2010 skulle være et kvinneoppgjør. Håpet fokus på likelønn og ufrivillig deltid, sa hun.

– Kan ikke blande meg inn

Til det sier Kristin Halvorsen at hun ikke har noe med den pågående streiken å gjøre.

– I Staten har vi kommet fram til et godt likelønnsoppgjør, og jeg kan ikke blande meg bort i en konflikt i kommunesektoren, sa hun.

– Men de har mulighet til å skyte ekstra midler inn i kommunekassene, avslutter Henriksen før hun skynder seg tilbake til streikearbeid for Utdanningsforbundet.

Barnehagekonferanse i Trondheim

Et stort antall barnehageansatte var samlet til konferanse på streikens første dag.

Foto: Magnar Brandseth / NRK