NRK Meny
Normal

Avviser luse-juks

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) avviser påstanden fra Direktoratet for naturforvaltning om at lakseoppdrettere trikser med lusetall.

Lisbeth Berg-Hansen
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Janne Sollie

Janne Sollie.

Foto: Geir Otto Johansen / Geir Otto Johansen/DN

– Oppdrettere har egeninteresse av å melde inn færre lus enn det som er riktig. Vi vet at det har vært tilfeller av underrapportering, sa lederen i direktoratet Janne Sollie nylig.

* Vil ikke slakte laksen

Avviser påstandene

Berg-Hanssen som selv eier oppdrettsanlegg i Namdalen, avviser påstandene og sier at hun stoler 100 prosent på Mattilsynet, som ikke har funnet eksempler på systematisk underrapportering, skriver Dagens næringsliv .

I et brev til Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten, som har tatt opp saken, sier Berg-Hansen at Direktoratet for naturforvaltning ikke vet mer enn Mattilsynet.

Politisk synsing

– Jeg har gjennom miljøverndepartementet fått opplyst at direktoratet ikke sitter på egen kunnskap eller har andre opplysninger enn Mattilsynet, skriver hun.

Svein Flåtten

Svein Flåtten (H).

Foto: SIGURDSØN BJØRN / SCANPIX

Direktoratet har ansvaret for forvaltningen av villaksen, mens tilsynet med oppdrettsnæringen ligger under Mattilsynets ansvar. Flåtten sier at fiskeriministeren avkler direktoratet fullstendig og fastslår at direktoratet driver med ren politisk synsing. – Dette vil vi ta opp med Miljøverndepartementet, sier han

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal